Δες πώς μπορείς να μειώσεις έως και 50% το κόστος ασφάλισης στο όχημά σου

Η ασφάλεια αυτοκινήτου, δικύκλου, φορτηγού αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο για τους ιδιοκτήτες το οποίο όμως μπορεί να μειωθεί αν κινηθεί κανείς έξυπνα.

To enikonomia.gr έχει συλλέξει όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος ώστε να μειώσει το κόστος ασφάλισης έως και 50%.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κανείς να πραγματοποιήσει είναι να λάβει όσες περισσότερες προσφορές μπορεί από τις εταιρείες του κλάδου ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Μάλιστα οι διαφορές στις

τιμές διάθεσης των ασφαλιστικών προϊόντων για το αυτοκίνητό σας μπορεί να διαφέρουν ακόμη και σε ποσοστό έως και 50%!

Χρειάζεται προσοχή όμως στα ψιλά γράμματα καθώς εκεί κρύβονται «παγίδες» οι οποίες αφορούν κυρίως στις πρόσθετες καλύψεις…

Το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος αγοραστής κάποιου ασφαλιστικού προγράμματος για το όχημά του έχει να κάνει με τις επιπλέον καλύψεις που πρέπει ή δεν πρέπει να επιλέξει ώστε να αυξηθεί ή να μειωθεί αντίστοιχα το τελικό κόστος.

Ειδικότερα πέραν των βασικών καλύψεων που είναι υποχρεωτικές στα ασφαλιστικά συμβόλαια υπάρχουν και οι πρόσθετες καλύψεις μεταξύ των οποίων διακρίναμε την ασφάλεια κατά της κλοπής, τη θραύση κρυστάλλων, την οδική βοήθεια, την αποζημίωσης εξαιτίας φυσικών καταστροφών, κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα, νομική προστασία αλλά και οδική βοήθεια.

Η πιο σημαντική κάλυψη που πιστεύουμε πως πρέπει να έχει κανείς σήμερα στην Ελλάδα αφορά στα ανασφάλιστα οχήματα με δεδομένο ότι κυκλοφορούν πάνω από 450.000 ανασφάλιστα οχήματα και είναι πολύ πιθανό κάποιο από αυτά να σας «συναντήσει» σε κάποια διασταύρωση προκαλώντας στο όχημά σας υλικές ζημιές οι οποίες ωστόσο δεν αποζημιώνονται από κανέναν. Συνεπώς η συγκεκριμένη ασφαλιστική κάλυψη είναι από εκείνες που χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος.

Η αποζημίωση λόγω κλοπής αποτελεί μία πρόσθετη κάλυψη με σημαντικό κόστος η οποία για πάρα πολλούς αποτελεί «πολυτέλεια». Ειδικότερα χιλιάδες ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν το όχημά τους ελάχιστα και το κινούν όταν μεταβαίνουν στην εξοχική τους κατοικία ή πάνε κάποιο ταξίδι στην επαρχία. Το ρίσκο απώλειας του οχήματος με την παραπάνω χρήση είναι μηδαμινό όχι όμως και το κόστος.

Αν βέβαια κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο που θέλει να το ασφαλίσει για κλοπή τότε καλό θα ήταν να μην ξεχνά να αναπροσαρμόζει την «Αξία του οχήματος» κάθε χρόνο ώστε το ασφάλιστρο να μειώνεται ανάλογα.

Αν πάλι το όχημα είναι πολύ παλιό τότε η κάλυψη της κλοπής είναι ασύμφορη.

Μια άλλη πρόσθετη κάλυψη που αυξάνει το ασφάλιστρο στο όχημά σας αποτελεί η αποζημίωση από φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ζουν σε περιοχές που πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση να πληγούν από κάποια φυσική καταστροφή. Οπότε το κόστος της επιπλέον παροχής στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο θεωρείται υπερβολική.

Αντίθετα το χαμηλό κόστος τόσο για την θραύση κρυστάλλων όσο και για την νομική προστασία αποτελούν «συμμάχους» για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Το κόστος για την οδική βοήθεια επίσης για κάποιους ιδιοκτήτες με κυρίως καινούρια οχήματα είναι υπερβολικό καθώς δύσκολα θα μείνει ένα καινούριο αυτοκίνητο ενώ παράλληλα πάρα πολλές εισαγωγικές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν οδική βοήθεια για τα πρώτα δύο χρόνια.

Ένα από τα βασικά σημεία που αγνοούν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων το οποίο μπορεί να μειώσει το κόστος του ασφάλιστρου αποτελούν οι εκπτώσεις (bonus malus) που δικαιούνται όλοι οι ιδιοκτήτες αλλά και κάποιες ειδικές ομάδες εργαζομένων όπως Δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.ά.

Κάποιες ασφαλιστικές προσφέρουν εκπτώσεις έως και 40% στα συνολικά ασφάλιστρα των οχημάτων τους.

Ένας σημαντικός παράγοντας μείωσης του κόστους αποτελεί ο χρόνος ασφάλισης. Σε όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρείες αν κανείς επιλέξει το ετήσιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από το άθροισμα των δύο εξάμηνων και ακόμη φθηνότερο από το σύνολο των τεσσάρων τρίμηνων συμβολαίων.

Ωστόσο υπάρχουν και εταιρείες που ασφαλίζουν το όχημα με τα διανυθέντα χιλιόμετρα θέτοντας ένα όριο χιλιομέτρων που μπορεί να διανύσει κανείς εντός του έτους καταβάλλοντας χαμηλό τίμημα. Αν όμως ο οδηγός ξεπεράσει το συμφωνημένο όριο χιλιομέτρων τότε υπάρχει επιπλέον χρέωση. Οπότε αν επιλέξει κανείς κάποιο τέτοιο ασφαλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να ελέγχει τα χιλιόμετρα που διανύει τουλάχιστον κάθε μήνα για να μην χρεωθεί με επιπλέον ποσά.

Η διαμονή εκτός μεγάλων αστικών πόλεων αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα μείωσης του κόστους ασφάλισης των οχημάτων καθώς μειώνεται ο κίνδυνος πρόσκλησης ζημιών.

Μάλιστα το ασφάλιστρο μπορεί να μειωθεί ακόμη και έως 30% αν ο ιδιοκτήτης κάποιου οχήματος μετακομίσει από την Αθήνα σε κάποια επαρχιακή πόλη. Ωστόσο ι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εντοπίσει πως πάρα πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους και ένα εξοχικό παρά το γεγονός πως μένουν στην Αθήνα προσκομίζουν στοιχεία πως διαμένουν στην επαρχία για να μειώσουν το κόστος ασφάλισης. Αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής είναι πολλές φορές η ασφαλιστική να μην καλύπτει ζημιές που έχουν προκληθεί στην Αθήνα και να αυξάνονται οι περιπτώσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές τους…

Παραδείγματα

Αυτοκίνητο 15ετίας με κινητήρα 1.300 κ.εκ. το οποίο κινείται στην επαρχία για τις βασικές καλύψεις ασφαλίζεται το τρίμηνο από 50 ευρώ ενώ το κόστος για εξάμηνη διάρκεια ξεκινά από 97 ευρώ. Το κόστος για ένα ετήσιο συμβόλαιο ανέρχεται σε μόλις 132 ευρώ.

Δηλαδή αν κάποιος επιλέξει τη λύση των τρίμηνων συμβολαίων σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 200 ευρώ ενώ αν επιλέξει κανείς εξάμηνο συμβόλαιο το κόστος ανέρχεται σε 197 ευρώ.

Για το ίδιο αυτοκίνητο αν ο κάτοχός του δηλώνει διεύθυνση Αθήνας το κόστος τρίμηνο συμβόλαιο ξεκινά από 61 ευρώ για εξάμηνο συμβόλαιο ξεκινά από 110 ευρώ ενώ το ετήσιο συμβόλαιο υπολογίζεται σε 199 ευρώ. Δηλαδή αν κάποιος επιλέξει τη λύση των τρίμηνων συμβολαίων το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 244 ευρώ, με εξάμηνο συμβόλαια σε 220 ευρώ και με ετήσιο συμβόλαιο 199 ευρώ.̭

enikonomia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα