7 λόγοι που έχεις κάθε δίκιο να ζηλεύεις

Ως γνωστόν το πράσινο διαβολάκι που σου τρώει τα σωθικά στη σκέψη και μόνο ότι κάποια άλλη μπορεί να σφετεριστεί τον αγαπημένο σου είναι κακός σύμβουλος για την προσωπική σου ευτυχία.

Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πάντα άδικο. Υπάρχουν κάποιες φορές που το συναίσθημα της ζήλιας απλά προσπαθεί να σε προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου και δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα κάποια «άλλη» στη μέση.

Τις περισσότερες φορές η ζήλια φανερώνει την προσωπική ανασφάλεια του ζηλιάρη και δεν έχει σχέση

με τη συμπεριφορά του συντρόφου μας. Μπορεί εκείνος να είναι τύπος και υπογραμμός, να μην δίνει αφορμές και να λατρεύει ακόμα και το χώμα που πατάς αλλά και πάλι εσύ να βλέπεις φαντάσματα και ανύπαρκτους κινδύνους κάθε φορά που εντοπίζεις θηλυκές παρουσίες στο οπτικό του πεδίο, ας είναι και μόνο οι κολλητές της γιαγιάς του.

Όμως υπάρχουν και κάποιες άλλες φορές που όσο άνετη κι αν είσαι, όση αυτοπεποίθηση κι αν έχεις σου είναι αδύνατον -και δεν πρέπει- να αγνοήσεις αυτό το ενοχλητικό τσίμπημα στην καρδιά που προσπαθεί να σου ανοίξει τα μάτια. Μάθε λοιπόν να ξεχωρίζεις πότε έχεις δίκιο να ζηλεύεις για να προλάβεις το κακό πριν αυτό θεριέψει και απειλήσει πραγματικά τη σχέση σου.

1. Φλερτάρει με άλλες
Όταν είσαστε κάπου έξω και βλέπεις το ταίρι σου να πλησιάζει πολύ κοντά σε μια άλλη γυναίκα, να την κοιτάει στα μάτια, να της μιλάει σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπο της, να την αγγίζει έστω και φευγαλέα σε στρατηγικά σημεία (βλ. μέση, ώμοι) ή να έχει ένα απορροφημένο ύφος σαν να κρέμεται από τα χείλη της τότε δεν χρειάζεσαι υπότιτλους για να καταλάβεις ότι φλερτάρει μαζί της. Όσο «αθώο» κι αν είναι υποτίθεται ότι είναι αυτό το φλερτ, εκείνος θα πρέπει να καταλάβει ότι όσο είσαστε ζευγάρι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη είτε βρισκόσαστε μαζί είτε χώρια.

Προσοχή όμως: κάποιοι άντρες φλερτάρουν επίτηδες με άλλες προκειμένου να σου τραβήξουν την προσοχή και σε κάνουν να ζηλέψεις. Γι’ αυτούς τους άντρες ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα σημαίνουν πάθος κι επιβραβεύουν τη στρατηγική τους, γι’ αυτό τα νεύρα και οι φωνές δεν θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλεις. Αντίθετα, αν θέλεις να του κόψεις αυτή την κακή συνήθεια, η παγερή αδιαφορία και τα ξεκάθαρα λόγια θα του δείξουν ότι δεν έχει καταφέρει να σε εντυπωσιάσει κι ότι η συμπεριφορά του απλά σε απομακρύνει από εκείνον. Προσπάθησε να ηρεμήσεις λοιπόν πριν ανοίξεις το στόμα σου και απόφυγε να του κάνεις σκηνή δημοσίως. Θα έχεις όλο τον χρόνο να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα όταν βρεθείτε μόνοι οι δυο σας.

2. Μαθαίνεις τα νέα του από τρίτους
Εκείνος μπορεί να μην μοιράζεται μαζί σου τις λεπτομέρειες του καθημερινού προγράμματος με ακρίβεια λεπτού, ωστόσο δεδομένου ότι είσαστε ζευγάρι οφείλει να σου αποκαλύπτει τα σχέδια του για το σαββατοκύριακο, το γεγονός ότι πήρε προαγωγή, ή ότι σκοπεύει να μεταναστεύσει. Αν μαθαίνεις ξαφνικά από τον κολλητό του ότι ο καλός σου ετοιμάζεται να αλλάξει αυτοκίνητο κάτι δεν πάει καλά και έχεις δίκιο να ζηλέψεις. Εφόσον εκείνος σου αποκρύπτει σημαντικές αποφάσεις ή εξελίξεις στη ζωή του σημαίνει ότι έχει ένα θεματάκι με τη δέσμευση και θα πρέπει να το διαλευκάνεις: φταίει γενικότερα η λανθασμένη αντίληψη του για τις υποχρεώσεις μιας σχέσης ή απλά δεν υπολογίζει εσένα ειδικά ως σοβαρή σύντροφο του;

3. Είναι ολοκληρωτικά δοσμένος στη δουλειά του
…ή στο χόμπι του, ή στα σπορ: όταν ένας άντρας αφιερώνει το σύνολο του χρόνου του σε μια δραστηριότητα παραμελώντας όλες τις άλλες πτυχές της ζωής, του λείπει η ισορροπία. Γενικότερα, η επαγγελματική φιλοδοξία και τα προσωπικά ενδιαφέροντα είναι θετικά στοιχεία αλλά όταν μονοπωλούν την προσοχή του λειτουργούν ανταγωνιστικά για τη σχέση σας και είναι αναμενόμενο να τα βλέπεις με μισό μάτι. Εξήγησε λοιπόν στον σύντροφο σου ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ σας εκείνος θα πρέπει να μοιράσει πιο δίκαια τον χρόνο του ώστε να μπορείτε να κάνετε πράγματα μαζί, ως ζευγάρι πέρα από το σεξ.

4. Νιώθεις ότι δεν ενδιαφέρεται για σένα
Μπορεί να φλυαρεί ακατάπαυστα για τις εξελίξεις στη δουλειά του, το κρυολόγημα του γάτου του ή για τα κουτσομπολιά των φίλων του, αλλά δεν ρωτάει ποτέ για τα νέα σου, χασμουριέται όταν του περιγράφεις κάτι που σε είχε σημαδέψει στο παρελθόν και χαρακτηρίζει «γκρίνια» ακόμα και τα πιο δίκαια παράπονα σου. Αν ένας άντρας δεν είναι διατεθειμένος να μπει στον κόπο να σε γνωρίσει καλύτερα, να μοιραστεί τις αγωνίες σου και να καλύψει τις συναισθηματικές ανάγκες σου έχεις όχι μόνο κάθε δικαίωμα να ζηλέψεις, αλλά και να μπεις στη διαδικασία να τον σχολάσεις μια και καλή.

5. Δεν ρωτάει τη γνώμη σου
Είτε πρόκειται την ταινία που ετοιμάζεστε να δείτε είτε για το χρώμα που θα βάψετε τους τοίχους του σπιτιού σας, πάντα θα συμβουλευτεί όλους τους άλλους εκτός από σένα άσχετα αν είσαι η άμεσα ενδιαφερόμενη. Αν νιώθεις ότι η γνώμη του κολλητού, πατέρα, αδελφού/αδελφής, μαμάς, θείας, συναδέλφου ή ακόμα και του περιπτερά της γωνίας μετράει περισσότερο από τη δική σου κι ότι οι δικές σου προτιμήσεις περνούν μονίμως απαρατήρητες, τότε οφείλεις να το θίξεις. Πες του ότι τρέφεις απόλυτο σεβασμό για τις απόψεις κάθε προσώπου που εκείνος θεωρεί σημαντικό στη ζωή του αλλά όταν πρόκειται για οποιεσδήποτε αποφάσεις μικρές ή μεγάλες που επηρεάζουν και τη δική σου ζωή, θέλεις να έχεις τον πρώτο λόγο στη συζήτηση μεταξύ σας. Ή είσαστε ομάδα, ή δεν είσαστε.

6. Ξοδεύει αλόγιστα για τον εαυτό του
Αν εκείνος δεν λυπάται τα χρήματα όταν αγοράζει πράγματα για το κέφι του αλλά μπορεί να τσιγκουνεύεται ακόμα και ν’ αλλάξει λάμπα στην κουζίνα όταν εσύ ξοδεύεις και το τελευταίο σου ευρώ για να του αγοράσεις την αγαπημένη του λιχουδιά, κάτι θέλει να σου πει και δεν είναι πολύ ευχάριστο. Είναι λογικό να ζηλεύεις όταν εκείνος κρατάει δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για τον εαυτό του και για σένα ή την κοινή σας ζωή και θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο ισότιμη κατανομή των βαρών τουλάχιστον όσον αφορά τα έξοδα της συγκατοίκησης σας. Στο κάτω-κάτω οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση εκτός από άδικη είναι και αγένεια.

7. Βλέπει περισσότερο τους φίλους του παρά εσένα
Οι φιλίες μας παραμένουν πάντα πολύτιμες ακόμη κι όταν είμαστε σε σχέση και οφείλουμε να διαθέτουμε λίγο από τον χρόνο μας για να τις κρατάμε ζωντανές. Όμως, όταν εκείνος φτάνει να σου ακυρώνει τη μια έξοδο μετά την άλλη προκειμένου να βγει με τους κολλητούς του θα πρέπει να του χτυπήσεις το καμπανάκι. Φυσικά, η καλύτερη στιγμή γι’ αυτό δεν είναι τη στιγμή που έχει ανοίξει την πόρτα και είναι έτοιμος να πάει να τους συναντήσει, αλλά όταν είσαστε μόνοι οι δυο σας χωρίς άλλα σχέδια να σας περιμένουν. Το θέμα δεν είναι να τον βάλεις να διαλέξει ανάμεσα σε εκείνους και σε σένα αλλά να βρείτε τον χρόνο και τον τρόπο να διασκεδάζετε μαζί ως ζευγάρι αλλά και με τους κοινούς σας φίλους αρκετά τακτικά.

Σε κάθε περίπτωση από τις παραπάνω είναι λάθος να νιώσεις ενοχές και να προσπαθείς να κρύψεις τη ζήλια σου από εκείνον. Αντίθετα, θα πρέπει να μοιραστείς μαζί του τα συναισθήματα σου για να του δώσεις την ευκαιρία να σε καταλάβει και να παραδεχτεί το λάθος του. Αφού υπάρχει ένας ξεκάθαρος και δίκαιος λόγος να ζηλεύεις, αν εκείνος αρνηθεί να σ’ ακούσει ή προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία των πράξεων του σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη σχέση σας με τον ίδιο τρόπο ή για τον ίδιο λόγο με εσένα και θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά κατά πόσο μπορείτε να επικοινωνήσετε και να είσαστε ευτυχισμένοι μαζί. Βλέπεις, η ζήλεια δεν είναι εξ ορισμού αρνητικό συναίσθημα. Είναι απλά μια προειδοποίηση με σκοπό να σε προστατέψει από τον συναισθηματικό πόνο και υπάρχουν στιγμές σαν κι αυτές που οφείλεις να την ακούσεις.

Πηγή: womenonly.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα