ΕΕΤΤ: Εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων

Στις 18 Απριλίου 2018 εκδόθηκε ο Κανονισμός (EE) 2018/644 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων , που εφαρμόζεται από τις 22 Μαΐου 2018, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ειδικότερα, ο εν λόγω Κανονισμός καθορίζει ειδικές διατάξεις που προάγουν καλύτερα τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων, επιπλέον των διατάξεων

που καθορίζονται στην οδηγία 97/67/ΕΚ, σχετικά με:

α) την κανονιστική εποπτεία των υπηρεσιών παράδοσης δεμάτων,

β) τη διαφάνεια των τιμολογίων και την αξιολόγηση της τιμολόγησης για ορισμένες υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων, με σκοπό να εντοπίζονται τα αδικαιολογήτως υψηλά τιμολόγια,

γ) πληροφορίες για καταναλωτές που καθιστούν διαθέσιμες οι έμποροι όσον αφορά υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων.

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Κανονισμού για την παροχή πληροφοριών, όλοι οι φορείς παροχής υπηρεσιών παράδοσης δεμάτων υποβάλλουν στην ΕΕΤΤ, έως τις 30 Ιουνίου κάθε ημερολογιακού έτους, πληροφορίες όσον αφορά τις υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, όπως π.χ. ετήσιο κύκλο εργασιών, αριθμό εργαζόμενων προσώπων, αριθμό δεμάτων κλπ.

Τα έντυπα για την υποβολή των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 4, παρ. 1 και 3 του Κανονισμού, ορίζονται στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1263 της Επιτροπής .

Επιπλέον, σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Κανονισμού για τη διαφάνεια των διασυνοριακών τιμολογίων, όλοι οι φορείς παροχής υπηρεσιών διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων υποβάλλουν στην ΕΕΤΤ, έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους, τον δημόσιο κατάλογο των τιμολογίων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους για την παράδοση μεμονωμένων ταχυδρομικών αντικειμένων, εκτός από αντικείμενα αλληλογραφίας, τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες που απαριθμούνται στο Παράρτημα του Κανονισμού (15 προϊόντα).

Η υποβολή των στοιχείων θα γίνει μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές. Εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής θα διατεθεί έγκαιρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι φορείς παροχής υπηρεσιών παράδοσης δεμάτων οι οποίοι, κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, απασχολούσαν κατά μέσο όρο λιγότερα από 50 πρόσωπα ως εργαζομένους και συμμετέχοντες στην παροχή υπηρεσιών παράδοσης δεμάτων στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένοι, εκτός εάν ο φορέας παροχής είναι εγκατεστημένος σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με το Άρθρο 6 για την αξιολόγηση διασυνοριακών τιμολογίων αποστολής μεμονωμένων απλών δεμάτων, η ΕΕΤΤ αξιολογεί αντικειμενικά τα διασυνοριακά τιμολόγια που υπόκεινται στην υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρ. 1 του σχετικού άρθρου, και υποβάλλει την αξιολόγησή της στην Επιτροπή έως την 30 η Ιουνίου του σχετικού ημερολογιακού έτους.

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση που περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την παροχή πληροφοριών (άρθρο 4), τη διαφάνεια των διασυνοριακών τιμολογίων (άρθρο 5) και την αξιολόγηση διασυνοριακών τιμολογίων μεμονωμένων απλών δεμάτων (άρθρο 6).

Στο Παράρτημα της ανακοίνωσης της ΕΕΤΤ διατυπώνονται πρακτικά παραδείγματα σχετικά με την αναφορά των πληροφοριών του άρθρου 4 σε διαφορετικά εμπορικά/επιχειρησιακά σενάρια.

The post ΕΕΤΤ: Εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα