Τι γίνεται(τελικά) με τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα;

*Του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη

Το θέμα των επενδύσεων έχει κεντρικό ρόλο σε κάθε πολιτική εξαγγελία. Είναι πλέον αυτονόητο ότι οποιαδήποτε σκέψη για να μπει θετικό πρόσημο στην οικονομία της χώρας προϋποθέτει την ύπαρξη επενδύσεων : άμεσων, εγχώριων και ξένων. Καμία εθνική πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς χρήματα. Και για να υπάρξουν χρήματα είναι αναγκαίο να υπάρξουν κεφάλαια πρόθυμα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κινείται όμως η χώρα σε αυτή την κατεύθυνση; Είναι φιλική στις ξένες επενδύσεις; Πείθει τους

ξένους ότι αξίζει να επιλέξουν την Ελλάδα;

Η υπόθεση Eldorado δείχνει πως μάλλον όχι. Εδώ και 2 χρόνια υπάρχει μια αδιανόητη σύγκρουση κυβέρνησης-εταιρίας η οποία μάλιστα έχει λάβει δημόσιες διαστάσεις που δημιουργούν μια καθαρή ρωγμή στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας. Οι δηλώσεις περισσεύουν, αλλά μαζί με αυτές φαίνεται ότι, αν κάτι δεν αλλάξει, θα «περισσέψουν» επίσης 1200 οικογένειες που σήμερα εργάζονται στην Ελληνικός Χρυσός. Χειρότερο όλων είναι ο απόηχος της σύγκρουσης, η οποία έχει αρχίσει και διακινείται στα ξένα μέσα ενημέρωσης, που συχνά διαθέτουν χώρο για κακές ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά και στα επενδυτικά lobbies, που συνήθως «παίρνουν σήμα» για να επενδύσουν από τους ξένους οίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους δυστυχώς … συμμετέχουν στο μετοχικό σχήμα της υπό διωγμόν εταιρίας. Είναι έτσι πολύ πιθανό η ευχή του κ. Πολάκη στην El Dorado «ώρα καλή..» να ισχύσει και για πολλούς άλλους.

Η υπόθεση «Ελληνικό» παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που είμαι βέβαιος ότι θα είχε κάτι σημαντικότερο να κάνει από το να ασχοληθεί με μια ψωροεπένδυση μερικών δισεκατομμυρίων! Μάλιστα φημολογείται ότι διαμορφώνεται από την κυβέρνηση (ελπίζω να μην είναι έτσι) μια πλειοψηφία για την ανάδειξη του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος! Έτσι όταν οι μελλοντικές γενιές κάνουν ανασκαφές στο χώρο, που ήταν επί δεκαετίες αεροδρόμιο, μαζί με τα όποια αρχαία ευρήματα θα ανασύρουν και τη σύγχρονη ελληνική ανοησία.

Η σύγκρουση Σπίρτζη-Fraport εγκαινιάζει ένα νέο ενδιαφέρον σίριαλ αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους επενδυτές, που δεν ξέρουμε πόσα επεισόδια θα έχει και ποια θα είναι η τελική κατάληξή του. Την ίδια ώρα, λεβέντες του Ρουβίκωνα σπάνε τα γραφεία της Turkish Airlines στον Άλιμο συμμετέχοντας στην επικίνδυνη αλλά – ελπίζω - μειοψηφική αντίληψη του «κακού ξένου κεφαλαίου που πίνει το αίμα του ελληνικού λαού».

Δεν γνωρίζω αν στη σκέψη της κυβέρνησης αυτό λέγεται εθνική πολιτική για τις επενδύσεις. Ούτε αν με αυτούς τους όρους προσκαλούν τα ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό που εισπράττω είναι ότι το πιο κρίσιμο θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης το διαχειρίζονται με ιδεολογικά απωθημένα και με φράσεις πεζοδρομίου. Ίσως πιστεύοντας ότι οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν όσα λέγονται, αφού η φράση «στα τσακίδια» που είπε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού στην Eldorado, δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς στα αγγλικά!

* Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είναι δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 15/9/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα