Ποια είναι τα εκλογικά σενάρια που ίσως χαλάσουν τα μπάνια του λαού;

Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ο πρωθυπουργός έδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης σε αυτές τις εκλογές.

Αν και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, δυο μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε σαφή πολιτική στόχευση στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, ωστόσο τα σημάδια για πρόωρες εθνικές εκλογές είναι ξεκάθαρα.

Από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μέρα με την

ημέρα η ψαλίδα με τη ΝΔ κλείνει και εκτιμούν πως μπορεί να κερδίσουν το στοίχημα των εκλογών εάν αυξήσουν τη συσπείρωσή τους. Αυτή ήταν η πολιτική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα όταν έθεσε το «εκβιαστικό» δίλλημα στους ψηφοφόρους πως αν δεν λάβει την ψήφο του λαού τότε «θα μπούμε σε περιπέτειες» και πως «όλα τα σενάρια είναι ανοικτά». Διότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερα περιθώρια συσπείρωσης από ότι η ΝΔ. Και γι’ αυτό την ύστατη στιγμή ο πρωθυπουργός έσπευσε να δώσει χαρακτήρα «εθνικών εκλογών» στο βράδυ της 26ης Μαΐου.

Ωστόσο, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εθνικές εκλογές είναι ορατές εφόσον την Κυριακή η κάλπη δείξει μια αξιοπρεπή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου προβάλλουν με σθένος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει έστω και οριακά σε αυτές τις εκλογές. Υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει εκλογές για να τις κερδίσει και όχι για να τις χάσει. Όμως είναι πολύ πιθανόν να επεξεργάζονται Plan Β’. Δηλαδή σε περίπτωση που η διαφορά με την ΝΔ είναι μικρή τότε είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει να «κλειδώσει» μια «καλή ήττα» με τις εθνικές εκλογές παρά να μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που δεν θα έχει να του προσφέρει τίποτα παραπάνω.

Σημείο των καιρών... αποτελεί πάντως το γεγονός πως από την δήλωση του πρωθυπουργού για πρόωρες κάλπες δεν αιφνιδιάστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη θέσει τους βουλευτές του σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. ‘Έγκυρες πηγές σημείωναν ότι στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών η επικρατέστερη ημερομηνία ήταν η Κυριακή 23 Ιουνίου. Τις τελευταίες δέκα ημέρες όμως ο σχεδιασμός φέρεται να έχει αλλάξει και να έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου.

Ένα ακόμη σημείο των καιρών αποτελεί το γεγονός ότι η Βουλή ουσιαστικά είναι κλειστή. Με βάση το Σύνταγμα όμως η Βουλή κλείνει μόνο όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές κι όχι σε προεκλογική περίοδο Ευρωεκλογών ή Αυτοδιοικητικών. Την τελευταία εβδομάδα με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα αποφασίστηκε να μην υπάρξει νομοθετικό έργο, δηλαδή ατύπως να κλείσει η Βουλή προκειμένου να διευκολυνθούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων για τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ωστόσο την τελευταία φορά που η Βουλή έκλεισε τον Μάιο μήνα ήταν το 2007 όταν ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές και τις έχασε. Τότε όμως συνέτρεχαν άλλοι πολιτικοί λόγοι, όπως η παραγραφή ποινικών ευθυνών. Πάντως η ιστορία έχει δείξει ότι το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για κάλπες διότι όποιος επιχείρησε να χαλάσει τα μπάνια του λαού στήνοντας κάλπες έχασε τις εκλογές. «Κυριακή κοντή γιορτή», όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Αν και το ορθότερο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν το «Κοντός ψαλμός αλληλούια…».

Keywords
Τυχαία Θέματα