Ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ «κρύβει» νέες μειώσεις στις επικουρικές

Με έλλειμμα 166 εκατ. ευρώ κλείνει η χρονιά για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Για το 2018, ο προϋπολογισμός που καταρτίστηκε προβλέπει πλεόνασμα 176 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως προκύπτει σε μεγάλο ποσοστό από τη μείωση κατά 150 εκατ. ευρώ στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Το στοιχείο αυτό αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις την επόμενη χρονιά, για να «βγουν» τα νούμερα…

Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν

οι μειώσεις αυτές να ξεπερνούν το 20% για να καλυφθεί το έλλειμμα της φετινής χρονιάς και ταυτόχρονα για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για την επόμενη.
Σε κάθε περίπτωση για το 2019 η εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς πρόκειται να επηρεάσει και τις επικουρικές συντάξεις, εκτός από τις κύριες. Όπως είναι γνωστό η μείωση στις συντάξεις θα φτάσει το 18%.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων συνδέεται με δείκτες όπως είναι η ανάπτυξη ή η ύφεση της οικονομίας, η πορεία των μισθών, η ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού.
Με το νέο τρόπο υπολογισμού η μέση επικουρική σύνταξη κυμαίνεται στα επίπεδα των 157 ευρώ. Θα υπάρξουν όμως και ακραίες περιπτώσεις που, για αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά την 1.1.15, η επικουρική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το… τεράστιο ποσό των 30 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΤΕΑΕΠ υπάρχουν περίπου 120.000 εκκρεμείς αιτήσεις απονομής επικουρικών συντάξεων. Από αυτές, οι 92.500 έχουν υποβληθεί από την 1.1.15 και μετά, άρα θα προκύψουν σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα