Στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας - Η πρόγνωση του καιρού, που υπάρχουν προβλήματα

Χιόνια, βροχές και χιονόνερο αναμένονται και σήμερα, σε όλη τη χώρα ενώ η κακοκαιρία που ξεκίνησε από την Πέμπτη έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα στη βόρεια Ελλάδα. Στην κεντρική και νότια Ελλάδα προβλέπονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα κλιμακωθούν βαθμιαία και στα νότια αναμένονται ισχυρές καταιγίδες.

Οι

άνεμοι τοπικά ενδέχεται να φτάσουν έως τα 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες, αλλά κατά τα άλλα θα κινούνται από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 8 με 9.

Η ΕΜΥ προβλέπει παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος στη δυτική Μακεδονία θα είναι τοπικά ολικός.

Πιο συγκεκριμένα στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ως προς του ανέμους, τη νύχτα στα ανατολικά θα φτάσουν έως και 9 μποφόρ τοπικά, ενώ κατά τα άλλα θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης, ειδικά τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Στη Κρήτη αναμένεται επιδείνωση καιρικών φαινομένων σήμερα Παρασκευή 22/12/2017, αύριο Σάββατο 23/12/2017 ως και την Κυριακή 24/12/2017, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, καθώς επίσης και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού.
Παρακαλούνται λοιπόν οι πολίτες να είναι προσεκτικοί.
Ιδιαίτερα:
- Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
- Να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.
- Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Να ταξιδέψουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμήσουν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

Στους δύο νομούς της Δυτικής Θεσσαλίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, χιονίζει από τις πρωϊνές ώρες, ενώ το κρύο είναι αισθητό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές.

Εικοσιπέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, επιχειρούν για να καθαρίσουν το χιόνι στο οδικό δίκτυο, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι.

Εντονο χιόνι πέφτει από το πρωί της Πέμπτης και στη Λάρισα.

Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχουν δημιουργήσει οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στην ορεινή Κορινθία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής επαρχιακές οδούς:

Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
Δερβενίου-Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
Γκούρας-Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.
Γκούρας-Λικουριάς, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
Κιάτου-Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και εργάζονται συνεχώς, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι.

Στην Καστανιά, στην ορεινή Κορινθία, το χιόνι ξεπέρασε τους 20 πόντους ύψος.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα για να κινηθούν σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της χιονόπτωσης.

Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην εθνική οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από το 21ο χιλιόμετρο, έως και το 50ό χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου- Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Να σημειωθεί, ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις κατά τόπους Διεύθυνσεις Αστυνομίας:

Γρεβενά:

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών:

από το 13ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Σαμαρίνας,

από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Χ/Κ Βασιλίτσας,

από το 13ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Περιβολίου,

Καστοριά

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 22ο έως το 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Φλώρινα

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 18ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και σε όλο το Εθνικό και στο υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει ανοικτό, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διέυθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί :

Στην Ημαθία, μόνο από το 8ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας-Κοζάνης, έως τα όρια του νομού Καζάνης.

Στην Πέλλα, στην ρπαρχιακή οδό Κερασιάς μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, ωσόσο οι οδηγοί μπορούν να κινούνται χωρίς αλυσίδες από την επαρχιακή οδό Άρνισσας -χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δρόμοι στη Χαλκιδική είναι ανοικτοί, ενώ αλυσίδες χρειάζονται μόνο το δίκτυο μέσα στα ορεινά χωριά Ταξιάρχης, Βαύδος και Δουμπιά.

Ενημέρωση σχετικά με καιρικά φαινόμενα, διακοπές κυκλοφορίας και συμβουλές οδικής ασφάλειας υπάρχουν στο www.hellenicpolice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα