Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία καταθέτουν τεχνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ελλάδα επιμένει στο θέμα του (πανευρωπαϊκού) πλαφόν στο φυσικό αέριο και καταθέτει άμεσα τεχνική πρόταση μαζί με άλλες τέσσερις χώρες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση

του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια κλειστής πρωινής συνάντησης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία συμφώνησαν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία περιλαμβάνει:

1) Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,

2) Επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας,

3) Επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία, δεδομένου ότι ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων υιοθετείται από την Ευρώπη και γίνεται Ευρωπαϊκός Κανονισμός. Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει ήδη 2,6 δισ. ευρώ από τις 7 Ιουλίου 2022.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, κ. Σκρέκας ανέφερε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα το οποίο γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο.

»Σήμερα, 15 κράτη μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών, να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

#ΕΛΛΑΔΑ #ΠΛΑΦΟΝ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΠΡΟΤΑΣΗ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΠΙΤΡΟΠΗ #ΙΤΑΛΙΑ #ΙΣΠΑΝΙΑ #ΒΕΛΓΙΟ #ΠΟΛΩΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα