Η Σουηδία αρχίζει ξανά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αλλαγή... πλεύσης λόγω ΝΑΤΟ

Η Σουηδία ανέκρουσε πρύμναν και πλέον επιτρέπει εκ νέου τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Η Σουηδία ξαναρχίζει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την προσπάθεια ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων της Σουηδίας (ISP) δήλωσε την Παρασκευή ότι αντέστρεψε την απαγόρευση εξαγωγής

στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, μετά την απόφαση της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη συμφωνία που είχε προηγηθεί για να ξεπεραστεί το βέτο της Άγκυρας.

Η ISP ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι άρχισε να δίνει άδειες εξαγωγής κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αλλά δεν αποκάλυψε σε ποιες εταιρείες ή προϊόντα είχε δοθεί το πράσινο φως, επικαλούμενη εμπιστευτικότητα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους τροποποιημένους όρους της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, η ISP αποφάσισε μετά από πλήρη επανεξέταση να χορηγήσει άδεια για επακόλουθες παραδόσεις από τη σουηδική αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία», ανέφερε η Αρχή.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι είχε λάβει θετικά μηνύματα όσον αφορά την άρση του εμπάργκο. Η Σουηδία και η Φινλανδία επεδίωξαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν το «εμπόδιο» της Άγκυρας καθώς η αίτησή της χρειάζεται την έγκριση και των 30 σημερινών μελών.

Το βέτο για το PKK

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει να μπλοκάρει τις προσπάθειές τους προτάσσοντας τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Σουηδία υποστηρίζει το YPG στη βόρεια Συρία, το οποίο η Τουρκία θεωρεί προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν ουσιαστικά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019 μετά την εισβολή της στη Συρία εναντίον της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, με την ISP να ανακαλεί τις υπάρχουσες άδειες και να μην χορηγεί νέες από τότε, αν και δεν υπήρχε επίσημο εμπάργκο.

Οι τρεις χώρες κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, όπου η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις υποψηφιότητες.

#ΣΟΥΗΔΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΞΑΓΩΓΕΣ #ΟΠΛΑ #ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ_ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ #ΒΕΤΟ #NATO
Keywords
Τυχαία Θέματα