Τουρκία: Σε υψηλό 14 ετών ο πληθωρισμός


Στο 12,98% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση, από 11,9% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας υψηλό 14 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πρόκειται για αύξηση σημαντικά μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταιν στο 12,59%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,49% έναντι αύξησης 1,17% που προέβλεπαν οι αναλυτές, χαμηλότερα όμως από το 2,08% του Οκτωβρίου.

Η μεγαλύτερη αύξηση κατεγράφη στα κόστη των μεταφορών (+18,56% σε ετήσια βάση),

ενώ οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 15,78% και των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού κατά 12,58%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Σημειώνεται πως η Τουρκική λίρα ήδη κινείται κοντά στα ρεκόρ-χαμηλά (αυτήν την ώρα υποχωρεί κατά 0,36% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στις 3,9278 λίρες ανά δολάριο) λόγω του «τοξικού» μίγματος των πολιτικών εντάσεων και της απροθυμίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκιά της –κυρίως λόγω των αντιδράσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα