ΗΠΑ: Το Κέντρο Κένεντι τίμησε και εφέτος διακεκριμένους καλλιτέχνες

14:21 4/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για την προσφορά τους στην τέχνη τιμήθηκαν (εχθές Κυριακή 3 Δεκεμβρίου) –απουσία του Αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ– από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι, οι ερμηνευτές Λάιονελ Ρίτσι και Γκλόρια Εστέφαν, ο ράπερ LL Cool J, ο τηλεοπτικός παραγωγός Νόρμαν Λίαρ και η χορεύτρια και χορογράφος Κάρμεν ντε Λαβαγιάντε.

Η σημασία της ετήσιας εκδήλωσης υπογραμμίζεται, συνήθως, με δεξίωση που παραθέτουν στον Λευκό Οίκο,

ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη εφέτος. Τον Αύγουστο ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια είχαν δηλώσει ότι δεν θα παραστούν στην εκδήλωση, «συνεπώς τα τιμώμενα πρόσωπα θα μπορούν να χαρούν την εκδήλωση χωρίς κανέναν πολιτικό περισπασμό».

Οι τιμητικές διακρίσεις του Κέντρου Κένεντι θεωρούνται η ύψιστη αναγνώριση στις ΗΠΑ. Εντούτοις και η πρόθεση μερικών από τους τιμώμενους καλλιτέχνες να μην παραστούν εφέτος στην εκδήλωση που ακολουθεί μετά την απονομή των βραβείων οδήγησε στην απόφαση να ματαιωθεί η σχετική δεξίωση στο Λευκό Οίκο.

Η ηθοποιός και χορεύτρια Ντε Λαβαγιάντε είπε ότι αποφάσισε να μην παραστεί σε μια τέτοιου είδους εκδήλωση, αφότου ο πρόεδρος Τραμπ έβαλε στην ίδια μοίρα ακροδεξιούς και ακτιβιστές κατά του ρατσισμού καταγγέλοντας τη «βία που προήλθε από διάφορες πλευρές» στα επεισόδια που ξέσπασαν τον Αύγουστο σε συγκέντρωση λευκών εθνικιστών στη Βιρτζίνια, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της.

«Κάτι μέσα μου έλεγε …όχι», δήλωσε η 86χρονη καλλιτέχνης στους δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μουσικοί όπως ο Στίβι Γουόντερ, ο Κουίνσι Τζόουνς και ο Κένι Ρότζερς απέτισαν φόρο τιμής στο Ρίτσι, γνωστό για τις επιτυχίες του όπως «Three Times a Lady» και «Say You, Say Me», ενώ η τραγουδίστρια Λιόνα Λιούις ερμήνευσε το τραγούδι του Ρίτσι «All Night Long».

Όσον αφορά την παρουσία της 60χρονης Εστέφαν στην εκδήλωση, η ίδια έδωσε το παρών συνοδευόμενη από την κόρη της που ερμήνευσε την επιτυχία της μητέρας της, με τίτλο, «Reach».

Ο LL Cool J, πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά «NCIS Los Angeles», είναι ο πρώτος καλλιτέχνης χιπ χοπ που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο από το Κέντρο Κένεντι. «Η παρουσία του Τραμπ θα ήταν ένας περισπασμός», ανέφερε ο ράπερ σχολιάζοντας το γεγονός της απουσίας του Αμερικάνου προέδρου από την τελετή.

Η βραβευμένη με ‘Οσκαρ ηθοποιός Μέριλ Στριπ απέτισε τιμή στην παλιά της δασκάλα, τη Ντε Λαβαγιάντε, η οποία δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της στο τέλος ενός χορού και μιας μουσικής ερμηνείας του παραδοσιακού αμερικανικού spiritual «She’s Got the Whole World in Her Hands».

Για την προσφορά του και τον αγώνα στην παρουσίαση κοινωνικών θεμάτων τιμήθηκε επίσης ο τηλεοπτικός παραγωγός και συγγραφέας Νόρμαν Λίαρ, γνωστός για τις παραγωγές των τηλεοπτικών σειρών «All in the Family», «Maude», «Good Times» και «The Jeffersons».

Ο 95χρονος Λίαρ είπε ότι «νιώθει μεγάλη τιμή» για τη διάκριση που έλαβε από το Κέντρο Κένεντι.

Παραμονή της τελετής απονομής στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι, το Σάββατο (2/12), τα τιμώμενα πρόσωπα υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια μιας ειδικά αφιερωμένης βραδιάς.

Η 40η ετήσια γιορτή για τις τέχνες Center Kennedy Honors θα μεταδοθεί στις 26 Δεκεμβρίου από το δίκτυο CBS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Kevin Wolf

Keywords
Τυχαία Θέματα