Το μικρό "θαύμα" των ελληνικών ομολόγων


Η ελληνική αγορά ομολόγων κινείται κόντρα στο ρεύμα της διεθνούς αγοράς ομολόγων την ώρα που όλα τα κρατικά ομόλογα της Eυρωζώνης δέχονται πιέσεις και οι αποδόσεις τους αυξάνονται.

Η οικονομική πολιτική που αναμένεται να ασκήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζονται φόβοι ότι θα ξυπνήσει το «φάντασμα» του πληθωρισμού και θα υποχρεώσει τη Fed να ανεβάσει τα επιτόκια του δολαρίου, προκαλώντας απώλειες στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική

Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο τις προθέσεις της για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2017.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα υπάρξει παράταση ως το τέλος του επόμενου έτους, αφού ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη παραμένει 1,5 μονάδα κάτω από τον στόχο του 2%, αλλά η αγορά ομολόγων περιμένει να πληροφορηθεί τις κρίσιμες «λεπτομέρειες» των αποφάσεων της ΕΚΤ, δηλαδή το αν θα αποφασιστεί σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων (tapering) από τον Μάρτιο και μετά.

Τι κρύβει όμως η κίνηση των ελληνικών ομολόγων σε αυτό το μάλλον δυσμενές διεθνές περιβάλλον;

Οι αναλυτές της αγοράς απομονώνουν τον "πολιτικό θόρυβο" γύρω από τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και προτιμούν να εστιάζονται σε αυτό που είναι πρακτικά σημαντικό για τους ελληνικούς τίτλους: αν, δηλαδή, το επόμενο διάστημα στην εξαιρετικά «ρηχή» αγορά ελληνικών ομολόγων θα μπει ένας μεγάλος νέος «παίκτης», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το στοιχείο που αξιολογείται θετικά ως τώρα και αφήνει περιθώρια για σημαντικά και γρήγορα κέρδη σε όσους τολμήσουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ έχει θέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως απαράβατο όρο για να εξετάσει αν θα περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα του QE.

Εάν η ΕΚΤ αγοράσει ελληνικά ομόλογα θα δώσει ένα "σήμα" στους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον μια σχετικά ασφαλής τοποθέτηση και αυτό θα μειώσει το ασφάλιστρο κινδύνου που κρατά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων περισσότερο από 5% υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ιταλικών.

Σε τεχνικό επίπεδο, ακόμη και αγορές ύψους 2-3 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ θεωρείται ότι θα φέρουν "τα πάνω κάτω" στις συνθήκες διαπραγμάτευσης, καθώς σήμερα οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά είναι λίγες και μικρής αξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα