Η TPP δείχνει το δρόμο προς την Κίνα για τη Λατινική Αμερική


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η είδηση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP) μεταξύ Αμερικής και των χωρών του Ειρηνικού, έδειξε πως οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο Ντόναλτ Τραμπ από τη στιγμή που θα μπει και επίσημα στο Λευκό Οίκο θα είναι αυτές της αμφισβήτησης των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών που είχε υπογράψει η διακυβέρνηση τoυ Μπαράκ Ομπάμα.

Προεκλογικά ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την εμπορική συμφωνία

για τον Ειρηνικό μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων 11 χωρών( μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία) "καταστροφική" για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Όπως φάνηκε και από τις πρώτες αντιδράσεις, τα υπόλοιπα μέλη της ΤPP εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τη διαφαινόμενη επιλογή του Τραμπ, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν δηλώσεις όπως αυτές του επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης για την TPP, Σίνπει Σασάκι που ανέφερε πως "σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αλλάξουν θέση, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία".

Και αν κάποιος έχει ιδιαίτερο λόγο να νιώθει άνετα με το "ξήλωμα" της γεωστρατηγικής κληρονομιάς του Ομπάμα από τον Τραμπ, είναι η Κίνα.

Ήδη, από την Τρίτη οι αναλύσεις για το πως το Πεκίνο θα "παίξει μπάλα" στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας σκιαγραφούν το αβέβαιο περιβάλλον που θα επικρατήσει μετά από την απόφαση του Τραμπ. Η μη συμμετοχή των ΗΠΑ στην TPP μπορεί να αναδείξει την σπουδαιότητα της RCEP (Αναλυτική Περιφερειακή Εμπορική Συμφωνία), συμφωνία στην οποία έχει ηγετικό ρόλο και αναμένεται να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τις οικονομίες των χωρών της Ασίας. Στην RCEP συμμετέχουν οι μεγαλύτερες χώρες της Ασίας.

Η σινική απόβαση στη Νότιο Αμερική

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στη Λίμα του Περού το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού), δόθηκε μια μικρή γεύση για το άνοιγμα που θέλει να κάνει η Κίνα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπως είπε ο Τζινπίνγκ, η Κίνα θέλει να δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, ειδικότερα στους τομείς των μεταλλευμάτων και της ενέργειας. Σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, η κυβέρνηση του θα προχωρήσει σε διεθνείς επενδύσεις 750 δισ. δολαρίων ανά τον κόσμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και θέλει να διοχετεύσει ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των χρημάτων προς τις χώρες της Ν. Αμερικής.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της Κίνας ανέφερε πως ήδη πολλές χώρες όπως η Χιλή και το Περού έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για μεγαλύτερη οικονομικά συνεργασία με τον ασιατικό "κολοσσό".

Οι επενδύσεις της Κίνας προς τις χώρες τις λατινοαμερικανικές χώρες ξεπέρασαν τα 106,1 δισ. δολάρια στο τέλος του 2014, ενώ έχει ήδη στηθεί ειδική γραμματεία για τις σινικές επενδύσεις προς τις χώρες της Ν. Αμερικής. Σύμφωνα με τους στόχους του κυβέρνησης Τζινπίνγκ, οι κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 250 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, δηλαδή το 1/3 από τα ποσό που θα δαπανήσει η χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως είπε ο Κινέζος πρόεδρος από το Περού.

Έτσι, γίνεται αντιληπτή η πολύ μεγάλη σημασία που δίνει το Πεκίνο στη Ν. Αμερική. Και αυτό όταν οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ επιμένουν στον "προστατευτισμό" και στην ανέγερση τοίχων κάθε μορφής.

Ή όπως το παραθέτει ευστοχότατα ο σκιτσογράφος του περιοδικού Economist, Πίτερ Σρανκ:



Keywords
Τυχαία Θέματα