Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Μάντσεστερ (upd)


Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση, Amaq. Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Μάντσεστερ Αρένα.

Οι βρετανικές Αρχές λένε ότι ερευνούν κατά πόσον ο βομβιστής έδρασε μόνος του ήταν σε επαφή με τρομοκρατικό δίκτυο ή πυρήνα. Η αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη, αλλά δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής

το όνομά του.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας. «Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση» είπε ο Νταν Κόουτς, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η ανάληψη ευθύνης στα αραβικά και τα αγγλικά.

«Με την ευχή και την υποστήριξη του Αλλάχ, ένας μαχητής του Χαλιφάτου κατάφερε να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στο μέσο συγκεντρώσεων των Σταυροφόρων στη βρετανική πόλη του Μάντσεστερ, σε εκδίκηση για τη θρησκεία του Αλλάχ, σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους άπιστους και σε απάντηση των παραβιάσεών τους στα εδάφη των Μουσουλμάνων. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στον ξεδιάντροπο συναυλιακό χώρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 σταυροφόροι και να τραυματιστούν άλλοι 70. Και αυτό που ακολουθεί θα είναι πιο άγριο για τους λάτρεις του Σταυρού και τους συμμάχους τους, με την άδεια του Αλλάχ. Kαι όλοι οι έπαινοι ανήκουν στον Αλλάχ, τον Κύριο της Δημιουργίας», αναφέρει η ανάληψη ευθύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επίθεση υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρταζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη που έγινε με 22 θύματα στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία. «Φαίνεται ότι οι βόμβες της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας με στόχο παιδιά στη Μοσούλη και στη Ράκα μόλις επέστρεψαν στο #Mάντσεστερ», έγραψε ένας χρήστης ονόματι Άμπντουλ Χακ στο Twitter. Οι υποστηρικτές του ΙΚ ανήρτησαν μηνύματα με τα οποία ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ως «μοναχικοί λύκοι» σε χώρες της Δύσης, καθώς και βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στα οποία απειλούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Tο μήνυμα on camera: «Αυτή είναι μόνο η αρχή! Τα λιοντάρια του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ αρχίζουν να επιτίθονται σε όλους τους Σταυροφόρους. Αλλαχού Ακμπάρ» λέει ο άνδρας. Στη συνέχεια και πριν κλείσει το βίντεο σηκώνει και δείχνει στην κάμερα ένα λευκό χαρτί στο οποίο έχει γράψει «Μάντσεστερ 2017-05-22».

A través de la Agencia Amaq, el canal habitual de ISIS, el grupo terrorista Estado Islámico se adjudicó el atentado de Manchester pic.twitter.com/NeM5UUJWWF

— TN - Todo Noticias (@todonoticias) 23 Μαΐου 2017

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο τεύχος του προπαγανδιστικού περιοδικού Rumiya χαρακτήριζε τους χώρους συναυλιών «ιδανικούς στόχους» επιθέσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ισχυρισμός του IK ότι ένας «στρατιώτης του Χαλιφάτου» έκανε την επίθεση, μπορεί να σημαίνει ότι μάλλον την ενέπνευσε η τρομοκρατική οργάνωση, παρά την κατεύθυνε. Τόσο το ΙΚ όσο και άλλες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν απευθύνει στο παρελθόν εκκλήσεις για επιθέσεις κατά των «απίστων» στη Δύση.

Ένας χρήστης έγραψε ότι ελπίζει να ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση παρότι δεν έχει εμφανιστεί μήνυμα με ανάληψη ευθύνης σε κανένα από τα επίσημα δίκτυα της οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ελπίζουμε ο δράστης να είναι ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου μας», ανέφερε ένα από τα δίκτυα που συνδέεται με την οργάνωση.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει άλλωστε ότι το ΙΚ πιθανώς να στραφεί στους λεγόμενους «μαλακούς στόχους» με μεγάλα πλήθη, όπως έγινε στις επιθέσεις στο Ουέστμινστερ, τη Νίκαια και το Βερολινο, παρά σε καλά φυλασσόμενες περιοχές με μεγάλη αστυνομική παρουσία. Οι εκρηκτικές συσκευές με τριπεροξείδιο τριακετόνης έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της τρομοκρατικής οργάνωσης στις μεγαλύτερες επιθέσεις που εξαπέλυσε επί ευρωπαϊκού εδάφους σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ενώ έχουν ανακαλυφθεί σε αρκετές αποτυχημένες απόπειρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα