Θολό το τοπίο για τη συνάντηση του "Washington Group"


Θολό είναι το τοπίο γύρω από τη συνάντηση του "Washington Group" για το ελληνικό χρέος, τη στιγμή που οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα και ο πρωθυπουργός βλέπει το "αφήγημά" του για συνολική συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να πέφτει πάνω σε νάρκες.

Οι πληροφορίες από το εξωτερικό δεν συγκλίνουν, όλα τα ενδεχόμενα για τη Σύνοδο του Βερολίνου είναι ανοιχτά. Η Γερμανία διαψεύδει τα περί συνάντησης, το Μαξίμου δηλώνει άγνοια

για τα περί ματαίωσης του μίνι Eurogroup και το πρακτορείο ΜΝΙ, το οποίο και αποκάλυψε μόλις χθες τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας για το ελληνικό ζήτημα την ερχόμενη Παρασκευή, μεταδίδει νεότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί, αλλά τελικά λίγες μέρες πριν το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για "αλαλούμ", με την κυβέρνηση να παρακολουθεί "μουδιασμένη" τις εξελίξεις και τις πληροφορίες από την Ευρώπη. Σημειώνεται πως στο λεγόμενο «Washington Group», στο οποίο θα απουσίαζε η Αθήνα, καθώς και η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά θα δήλωναν το "παρόν" οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, οι δανειστές θα επιχειρούσαν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό τόπο σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, με κίνητρο την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την οποία επιθυμεί διακαώς πρωτίστως η Γερμανία.

Από την πλευρά του το Βερολίνο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε η πρόθεση για σύγκλιση Συνόδου, τονίζοντας πως προέχει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας τη θέση Σόιμπλε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, όπως μεταδίδει η Süddeutsche Zeitun, τόνισε πως "τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει, δεν υπήρχε και δεν πρόκειται να γίνει".

"Δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης γιατί δεν υπάρχει κρίση αυτή τη στιγμή", δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η διαδικασία της αξιολόγησης που τρέχει και ότι δεν υπήρχε επισήμως ανακοινωμένη τέτοια σύνοδος.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του ΜΝΙ αναφέρει: "Η συνάντηση δεν ακυρώθηκε, αλλά προγραμματίστηκε σε νέα ημερομηνία, προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης"και προσθέτει ότι στο επίκεντρο, εκτός της Ελλάδας, θα βρεθεί και η Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές του πρακτορείου διαβεβαιώνουν ότι οι σχετικές συζητήσεις θα διεξαχθούν πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του pagenews.gr τονίζουν ότι το Μαξίμου επιμένει πως η συνάντηση των πέντε ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα γίνει κανονικά, ενώ από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως δεν έχει καμία ενημέρωση για ματαίωση της συνάντησης στο Βερολίνο.

Προσερχόμενος στην Βουλή για την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφους, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «από όσα ξέρω η Διάσκεψη για το χρέος θα γίνει, προσθέτοντας ότι δεν έχει ενημέρωση για ενδεχόμενη ακύρωσή της.

Στο μεταξύ, ουδέν σχόλιο είναι η αντίδραση της Κομισιόν, η οποία αποφεύγει να πάρει θέση στο "αλαλούμ" αυτό. "Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο", ήταν η απάντηση της εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ, στα περί σύγκλησης του λεγόμενου Washington Group.



Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών "να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα