Τάνια Γεωργέλα: Αυτή είναι η "Πρώτη Κυρία του ISIS" - Γιατί έχει ελληνικό όνομα (pics)


Μια Βρετανή, η οποία είχε παντρευτεί έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό του Ισλαμικού Κράτους, αποκάλυψε ότι ο ρατσισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο την ώθησε να ενταχθεί στο ISIS. Η Τάνια Γεωργέλα, είπε πως τα εφηβικά της χρόνια στο Χάρροου στο βορειοδυτικό Λονδίνο, έδωσαν το έναυσμα να γίνει τζιχαντίστρια.

"Είχαμε κακούς γείτονες, που έσπαζαν τα παράθυρα. Αλλά γενικά, ένιωθα ότι με είχαν εκτός" και πρόσθεσε "έψαχνα τρόπο για να γίνω αποδεκτή".

Πρώτη Κυρία του ISIS". Αυτός είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ

που γύρισε για τη ζωή της το The Atlantic. Είχε παντρευτεί τον Ελληνοαμερικανό Τζων Γεωργέλα, ο οποίος θεωρείται το πιο ισχυρό / επιδραστικό μέλος του ISIS που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

"Ήμουν 17, είδα τους δίδυμους πύργους να καταρρέουν και πήγα σχολείο την επόμενη μέρα. Είχα πει σε μια φίλη 'Δεν είναι τραγικό αυτό που συνέβη;' και με κοίταξε λέγοντας 'είναι όντως;'. Από εκείνη την στιγμή έγινα σκληροπυρηνική τζιχαντίστρια".

Watch: The First Lady of ISIS, from @TheAtlVideo https://t.co/KjxjqXFCk7 pic.twitter.com/43oGvvDR5b

— The Atlantic (@TheAtlantic) November 5, 2017

Η Τάνια, γνώρισε μια ομάδα γυναικών κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Ιράκ, και με φυλλάδια προωθούσαν τους γάμους με Μουσουλμάνους από ιστοσελίδες.

Εκεί γνώρισε τον Τζον Γεωργέλα από το Τέξας, γιος του στρατιωτικού γιατρού Τίμοθι Γεωργέλα. Οι δύο παντρεύτηκαν στην Αγγλία το 2004 ένα μήνα μετά τη συνάντηση τους και μετακόμισαν στις ΗΠΑ.

The American leader in the Islamic State https://t.co/Rtqx5VL6iN pic.twitter.com/uHoG3AUwKG

— The Atlantic (@TheAtlantic) December 16, 2016

Η Τάνια, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, παντρεύτηκε τον Τζων Γεωργελά στην Αγγλία, ενώ ο ίδιος ήταν ήδη ανερχόμενος στην ιεραρχία του ISIS. Μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά, κάνοντας όνειρα να εξελιχθούν σε μια οικογένεια «ιερών πολεμιστών».

Κατά τη διάρκεια της τέταρτης εγκυμοσύνης της, ο σύζυγος της την έπεισε να ενταχθούν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Της είπε ότι ήθελε να πάνε και να ζήσουν στο Χαλιφάτο.

"Ο Τζον πήγε στη Συρία, αλλά εγώ δεν ήμουν έτοιμη, όχι όσο τα παιδιά ήταν μικρά. Ήθελα να κερδίσουν αλλά δεν χρειαζόταν να ήμουν στη Συρία". Όπως είπε ήθελε να κάνει παιδιά "για να υπηρετήσουν το θεό ως καλοί Μουσουλμάνοι. Τους εκπαιδεύσαμε σαν δολοφόνους και τους ντύναμε τζιχαντιστές".

Το 2013 πήγαν στη Συρία, ωστόσο μερικές εβδομάδες μετά η Τάνια με τα παιδιά τους τον άφησαν και επέστρεψαν στο Πλάνο του Τέξας, όπου ζουν οι γονείς του Τζων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τάνια έχει μεταμορφωθεί όπως ο σύζυγός της, αλλά από τη ανάποδη.



«Αναδημιούργησε τον εαυτό της ως μια γυναίκα της κοινωνίας του Τέξας, υιοθετώντας τόσο εκτενώς τον τρόπο ζωής του νέου της σπιτιού που μόνο η προφορά της αποκαλύπτει πως δεν είναι ντόπια. Από τον τρόπο που ντύνεται, θα νόμιζες ότι έχει περάσει την τελευταία δεκαετία διαβάζοντας την ιταλική Vogue, όχι το Κοράνι. Πάει σε συναυλίες. Αντί για τζαμί, πηγαίνει σε εκκλησία Ουνιταριανών. Αντί για έναν τζιχαντιστή κληρικό σύζυγο, έχει τον Κρεγκ, έναν φίλο από τη Μινεσότα» αναφέρεται σχετικά στο ρεπορτάζ.



Η ίδια λέει πως έχει συναντήσει ανθρώπους που αμφισβητούν τη μεταστροφή της. Όπως λέει ο αρθρογράφος, ποτέ η ίδια δεν υποστηρίζει βίαιες ενέργειες, ωστόσο υπάρχουν κατάλοιπα της πλύσης εγκεφάλου από τους τζιχαντιστές: Κάποια στιγμή είχε πει πως δεν θεωρεί τους Σιίτες πραγματικούς μουσουλμάνους, ενώ, αν και δεν θέλει να γυρίσει στη Συρία, αποδοκιμάζει τον βομβαρδισμό τόσο πολλών ακολούθων του ISIS, «απλά επειδή θέλουν να ζήσουν σε ένα χαλιφάτο».

«Τέτοιες ατάκες προκύπτουν μετά από ώρες φυσιολογικής συζήτησης» λέει ο αρθρογράφος- τονίζοντας, ωστόσο, πως η ιστορία του Τζων και της Τάνια Γεωργελά δείχνει πως οι άνθρωποι αλλάζουν.



Όσον αφορά στον πρώην σύζυγό της (πλέον έχει πάρει διαζύγιο), η ίδια λέει πως «την εγκατέλειψε για να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν», ενώ προσθέτει πως τα παιδιά τους μεγάλωναν για να γίνουν «ασασίνοι». Σχετικά με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, λέει πως «τους είπα ότι ο μπαμπάς έχει περάσει στη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης» (παραπομπή στο κινηματογραφικό «Star Wars»). «Τους είπα ότι η μαμά ήταν και αυτή μέλος της Σκοτεινής Πλευράς, αλλά τώρα είναι μια σκοτεινή Τζεντάι».



Πίσω στο Τέξας, η Τάνια ανακρίθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. «Είχα κάνει αυτά τα παιδιά για έναν λόγο και μόνο, για να υπηρετούν τον Θεό ως μουσουλμάνοι, ως μουτζαχεντίν. Τώρα δεν ήξερα τι να τα κάνω» λέει. Πλέον τους τέσσερις γιους της μεγαλώνουν οι παππούδες τους, αλλά έχουν ακόμα επαφή με τη μητέρα τους.

Η ίδια έχει επιστρέψει στον κόσμο του online dating: «Πήγα στην ιστοσελίδα γνωριμιών Match, έγραψα: “Έχω τέσσερα παιδιά, ο σύζυγός μου με παράτησε για να πάει να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν”. Είχα 1.300 απαντήσεις». Συνάντησε τον νέο της σύζυγο, Κρεγκ, που εργάζεται στον χώρο του ΙΤ, μετά από 24 ώρες. Πλέον πηγαίνουν στην εκκλησία μαζί, και η ίδια λέει ότι θα ήθελε να εργαστεί για πρόγραμμα απο-ριζοσπαστικοποίησης για πρώην τρομοκράτες.



Keywords
Τυχαία Θέματα