Τα... παράδοξα των βάσεων - Μπήκε σε ΤΕΙ με βαθμό κάτω από 3


Τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων δείχνουν πως το 15% των φοιτητών έγραψε κάτω από τη βάση αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφερε να περάσει.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λευκάδα, που δέχτηκε υποψήφιο ο οποίος είχε συγκεντρώνσει 2.956 μόρια. Δηλαδή, βαθμολογία κάτω από το 3.

Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Αν ο βαθμός εισαγωγής

για τα ΤΕΙ είναι κάτω από το 5, κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε ό,τι αφορά στα ΑΕΙ. Εκεί, ανεβαίνει λίγο, πάει στο 7…

Η βάση εισαγωγής στην Ιταλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη ήταν κοντά στο 4, αφού υπάρχει όρος οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον 10 στην ξένη γλώσσα.
Στα παράδοξα και τα τμήματα ΤΕΙ που ενώ το υπουργείο Παιδείας αύξησε τις θέσεις, τελικά δέχτηκαν μονοψήφιο αριθμό υποψηφίων.

Έμειναν κενές, συνολικά, περίπου 230 θέσεις. Οι περισσότερες είναι σε ξενόγλωσσα τμήματα και περιφερειακά ΤΕΙ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων (από 180 σε 280) είχε το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά. Από αυτούς, πάντως, μόνο οι 18 είχαν τη συγκεκριμένη σχολή ως πρώτη προτίμηση.

Στο τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο, πέρυσι δόθηκαν 120 θέσεις αλλά τελικά μπήκαν μόλις 9 υποψήφιοι. Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στο τμήμα άλλες 10 θέσεις (έφτασε τις 130).

Από τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων Γενικών Λυκείων, όμως, μπήκαν… οκτώ υποψήφιοι!

Πόσοι μπήκαν σε σχολές;

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Αυτές που εκτοξεύτηκαν και αυτές που καταποντίστηκαν

Θεαματική άνοδο από τη μιά και θεαματική πτώση από την άλλη, σε ορισμένες σχολές, ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς. Παιδαγωγικές σχολές εκτοξεύτηκα από 500 έως 1.200 μόρια καθώς εκτινάχθηκε η ζήτηση, ενώ από την άλλη, οικονομικά τμήματα έπεσαν ακόμη και κατά 1.300 μόρια! «Παρατηρείται το εντυπωσιακό γεγονός παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια» σημειώνει ο Γ. Χατζητέγας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και ορισμένες σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

Σταθερές οι περιζήτητες σχολές

Οσον αφορά τις Νομικές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, περίπου, με πέρυσι, καθώς η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια. Οσον αφορά στις ιατρικές, αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα