Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Διαμαντής Παλαιολόγος", στη Σκόπελο


Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Σκοπέλου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιείται για πέμπτη φορά, στη Σκόπελο, από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο.

Μέσα από αυτή την τριήμερη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού που διοργανώνεται προς τιμήν του αείμνηστου χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου, η Σκόπελος

θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και πολιτισμικής συνεύρεσης για εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα αναδειχθεί σε πόλο έλξης για περισσότερους από 7.500 θεατές, που θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και τις παράλληλες δραστηριότητες του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» (ημερίδες, σεμινάρια, ανοικτές πρόβες, γλέντια, εκθέσεις κ.ά.).

Για τρεις ημέρες, το νησί θα συντονιστεί μουσικά και χορευτικά με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς, γεφυρώνοντας την Ελλάδα με τις χορευτικές παραδόσεις της Κάτω Ιταλίας, του Νεπάλ και της Ανδαλουσίας, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία τους, τον πλούτο και το βάθος τους. Ταυτόχρονα, η Σκόπελος θα υποδεχθεί παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, ντυμένα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», μέλος του European και του Word Folklore Festival Association, έλαβε στον διαγωνισμό Τourism Awards 2016 το βραβείο SILVER για τη Σκόπελο και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ και το βραβείο SILVER στην κατηγορία «Πολιτισμός» των Best City Awards. Επιπλέον, έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έχει παρουσιαστεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και έως τις 3 Σεπτεμβρίου (ώρες: 11.00 - 14.00 και 19.00 - 21.00), θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Βακράτσα η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του 2ου νηπιαγωγείου Σκοπέλου, η οποία προέκυψε από τη διαγενεακή δράση, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», με τη συμμετοχή του ΚΑΠΗ και του 2ου Νηπιαγωγείου Σκοπέλου και τη χρηματοδότηση του κοινωφελούς ιδρύματος ΤΙΜΑ, του κοινωφελούς ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», της φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Hellenic Hope» και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Από γενιά σε γενιά», τα παιδιά άκουσαν ιστορίες από τους παππούδες του ΚΑΠΗ Σκοπέλου, από τα «παλιά χρόνια», μύθους, αλλά και το πώς ζούσαν και τι παιχνίδια έπαιζαν, και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από όσα άκουσαν, σε εκπληκτικές ζωγραφιές.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, το ίδιο διάστημα, θα πραγματοποιείται έκθεση με χειροποίητα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών σε φιγούρες Playmobil, από τον Πέτρο Καμινιώτη.

Πληροφορίες

Σκόπελος - Βόρειες Σποράδες

Πληροφορίες: τηλεφωνικά: 6951 004630

Keywords
Τυχαία Θέματα