Στις 16:00 ξεκινά το πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα


Αγωνιώδεις επαφές και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Σε λίγες ώρες θα φανεί αν θα βγει "λευκός καπνός" από το Eurogroup το οποίο συνέρχεται στο Λουξεμβούργο, στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετέθεσε πάντως για το 2018 τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, η οποία προηγείται

του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβουν σήμερα την τελική απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο. Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

"Ο Τσακαλώτος θα φύγει απόψε με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά"

Το "τυρί" για να δεχθεί η Αθήνα τη συμφωνία - χωρίς δέσμευση για ελάφρυνση χρέους - είναι τα χρήματα. Αν η Ελλάδα δεχθεί την λύση "Τόμσεν" όπως αποκαλείται - κατ' άλλους είναι "λύση Σόιμπλε" τότε θα κλείσει η β' αξιολόγηση και η χώρα θα πάρει τη δόση. Μάλιστα σήμερα υπήρχε η πληροφορία ότι η δόση μπορεί να είναι και αυξημένη - αντί για 7 δισ. ευρώ να φτάσει μέχρι και 10-11 δισ. ευρώ. "Δεν θα τα χαλάσουμε σ' αυτό" ήταν η αντίδραση πηγών του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Επίσης πιθανότατα θα συμπεριληφθεί και αναπτυξιακό πακέτο.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει σήμερα από το Λουξεμβούργο με μία βαλίτσα γεμάτη λεφτά».

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το EuroWorking Group με στόχο να προετοιμάσει τεχνικά το Eurogroup. Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του EWG θα εξετάσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των 140 προαπαιτούμενων και θα παρουσιαστεί και η σχετική εισήγηση των εκπροσώπων των θεσμών. Θα κάνουν την τελική επεξεργασία του προσχεδίου συμφωνία οι τεχνοκράτες του ΕWG οι οποίοι στη συνέχεια θα την υποβάλουν για συζήτηση και αποφάσεις στο Εurogroup.

Στις 13:30 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η ετήσια σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της Ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχουν, εκτός από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά, περί τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Εχει την σημασία του το γεγονός ότι στη συνεδρίαση θα είναι παρούσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με τον Πολ Τόμσεν. Επίσης θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε περίπτωση συμφωνίας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα.

Αλλαγή στάσης από την Αθήνα: Μπορεί να βγει "λευκός καπνός"

Η ελληνική πλευρά από το πρωί άλλαξε στάση με κυβερνητικούς παράγοντες να διοχετεύουν ότι μπορεί και να υπάρξει "λευκός καπνός" απόψε. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει "λευκός καπνός" σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία».

Πάντως πριν από αυτή την αλλαγή στάσης ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στο υπουργικό συμβούλιο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου.

Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορίες ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αυξημένη δόση ως και 11 δισ. ευρώ;

Αν η Ελλάδα δεχθεί την λύση "Τόμσεν" όπως αποκαλείται - κατ' άλλους είναι "λύση Σόιμπλε" τότε θα κλείσει η β' αξιολόγηση και η χώρα θα πάρει τη δόση. Μάλιστα σήμερα υπήρχε η πληροφορία ότι η δόση μπορεί να είναι και αυξημένη - αντί για 7 δισ. ευρώ να φτάσει μέχρι και 10-11 δισ. ευρώ. "Δεν θα τα χαλάσουμε σ' αυτό" ήταν η αντίδραση πηγών του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Επίσης πιθανότατα θα συμπεριληφθεί και αναπτυξιακό πακέτο.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, ως προς το χρέος, οι όποιες ελαφρύνσεις θα εξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος (και μετά τις γερμανικές εκλογές φυσικά) το 2018, εφόσον απαιτηθεί. Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά χωρίς χρηματοδότηση, αναμένοντας να περαιτέρω διευκρινίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για το οποίο επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο.

Αν δεν δεχθεί την "προσφορά" στο αποψινό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει το θέμα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις 22 Ιουνίου.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση κοινοτικές πηγές - και ο ίδιος ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε - διαβεβαιώνουν ότι το θέμα θα επιστρέψει εκ νέου στο Eurogroup: Είτε στο τακτικό που θα διεξαχθεί στις 10 Ιουλίου, είτε σε κάποιο έκτακτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το μεσημέρι οι χώρες της ΕΕ που αρνούνταν να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, έφταναν τις 9.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουρκ Βαϊσγκέρμπερ, απαντώντας σχετικά με τη συγκεκριμένη ελληνική πρόθεση, τόνισε ότι ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Keywords
Τυχαία Θέματα