Σήμερα στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος - Για τη σύνοδο του ΔΝΤ


Με το ΔΝΤ να έχει στείλει... προειδοποιητικές βολές και δυσοίωνες προβλέψεις, μπαίνουν σήμερα στο αεροπλάνο με προορισμό την Ουάσινγκτον οι Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης.

Εκεί θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο, 21 και 22 Απριλίου.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 από το 2,8% στο 2,2% ενώ χθες ανακοίνωσε ότι περιμένει πλεόνασμα μόλις 2% το 2018, αντί 3,5% που βλέπουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο σεναρίων για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων ώστε να καλυφθεί το κενό των 2,7 δισ. ευρώ, ή αλλιώς 1,5% του ΑΕΠ.

Από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο ο κ. Τσακαλώτος και οι άλλοι υπουργοί αναμένεται να έχουν συναντήσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με όλους τους βασικούς «παίκτες» της ελληνικής υπόθεσης. Ανάμεσά τους η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αντικείμενο των επαφών θα είναι ο συμβιβασμός Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το χρέος που θα επιτρέψει την είσοδο του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2023 ελπίζοντας αρχικά στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ το καλοκαίρι και σε βάθος χρόνου (βλέπε τέλος 2018) στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Μετά τη Σύνοδο, την Τρίτη 25 Απριλίου, αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στο Hilton της Αθήνας με στόχο να κλείσει η τεχνική συμφωνία με την κυβέρνηση (staff level agreement).

Keywords
Τυχαία Θέματα