Σαμπάνια: Υπάρχει διαδικασία για το άνοιγμα της σαμπάνιας και ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος;

20:15 1/1/2018 - Πηγή: Pagenews

Γράφει η Έπη Τρίμη

Για την παραγωγή της σαμπάνιας χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες σταφυλιών chardonnay, pinot noir και Pinot Meunier, οι οποίες καλλιεργούνται στην περιοχή της Καμπανίας.

Πατέρας δε της σαμπάνιας θεωρείται ο Βενέδικτος, μοναχός Dom Pierre Perignon, θησαυροφύλακας του αβαείου Hautvillers.

Ποια είναι η διαδικασία για το άνοιγμα της σαμπάνιας;

Η φιάλη της σαμπάνιας πρέπει να ανοίγεται με έναν μόνο τρόπο για να επιτρέψει στις φυσαλίδες να διαμορφωθούν σωστά. Πρώτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο,

στη συνέχεια το σύρμα που κρατάει τον φελλό στη θέση του και, τέλος, ξαπλώνουμε το μπουκάλι κατά 45º κρατώντας το από τη βάση του. Εφόσον το μπουκάλι βρίσκεται στη σωστή θέση, βγάζουμε το φελλό στριφογυρίζοντας τον μέχρι αυτός να ελευθερώσει το στόμιο.

Η σαμπάνια σερβίρεται κρύα αλλά ποτέ παγωμένη. Η θερμοκρασία για μια νέα σαμπάνια είναι 8ºC, ενώ η ώριμη και vintage σερβίρεται σε θερμοκρασία 10º C. Ο ιδανικός τρόπος για να διατηρηθεί κρύα όταν την ανοίξουμε είναι να τοποθετηθεί σε σαμπανιέρα γεμάτη με παγάκια και νερό. Η κατάψυξη απαγορεύεται γιατί μπορεί να αλλοιώσει τα αρώματα και τη γεύση της.

Συνδυάζοντάς τη σαμπάνια αρμονικά με τα φαγητά ή τα ορεκτικά σας

Ανάλογα με την περίσταση μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με διάφορα πιάτα και να προσφέρει συνδυασμούς γεύσεων που αξίζει να δοκιμάσετε.

Μια ελαφριά non vintage brut σαμπάνια αποτελεί ένα τέλειο απεριτίφ, είτε μόνη της είτε συνοδεύοντας αλμυρά ορεκτικά και γλυκά κίτρινα τυριά, που δένουν άψογα με τη δροσερή της οξύτητα.

Οι σαμπάνιες συνδυάζονται καλά με τα ορεκτικά, αφού είναι ελαφριά κρασιά με φρουτώδη αρώματα που δεν είναι βαραίνουν την αρχή ενός γεύματος. Η σαμπάνια λειτουργεί επίσης ως απεριτίφ για να συνοδεύσει ένα πιάτο πριν από το δείπνο.

Με την paella με τα θαλασσινά και σαφράν, θα προτιμήσουμε μία ροζέ, ενώ με ένα ψάρι σαν τη σφυρίδα μια Blanc de Blancs.

Οι ώριμες λευκές αλλά και οι ροζέ ταιριάζουν και με πιάτα κρεάτων.

Άριστο συνοδό για έθνικ πιάτα – κινέζικη – ιαπωνική κουζίνα, αποτελεί μία σαμπάνια με δροσερή, φρουτώδη γεύση.

Απολαύστε, τέλος, υπέροχα σουφλέ και millefeuille με την demi – sec συντροφιά μιας σαμπάνιας.

Tips:

1.Απολαύστε την άφοβα δεδομένου πως ένα ποτήρι σαμπάνια έχει μόλις 155 θερμίδες!

2. Για να τη συντηρήσετε στο ψυγείο μετά το άνοιγμά της τοποθετήστε ένα μεταλλικό κουτάλι του γλυκού –ανάποδα- μέσα στην οπή του μπουκαλιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα