Βασιλόπιτα: Γιατί τοποθετούμε φλουρί στην πίτα;

19:45 1/1/2018 - Πηγή: Pagenews

Το έθιμο με το φλουρί στη βασιλόπιτα ξεκίνησε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, όταν ο Βασίλειος ο Μέγας που αργότερα έγινε Άγιος, ήταν επίσκοπος της πόλης. Τότε ο Μέγας Βασίλειος είχε να αντιμετωπίσει το νομάρχη και τύραννο της πόλης.

Ο συγκεκριμένος νομάρχης είχε δώσει διαταγή σε όλο το λαό της Καισάρειας να του παραδώσουν ότι είχαν σε χρυσό, διαφορετικά θα λεηλατούσε την πόλη. Ο Βασίλειος ο Μέγας προσευχόταν στο Θεό ένα ολόκληρο βράδυ, ώστε να σωθεί ο λαός του.

Όταν, το πρωί ο νομάρχης του ζήτησε να του παραδώσουν όλα αυτά που είχαν μαζέψει, τότε ο Μέγας Βασίλειος

απάντησε ότι οι άνθρωποι έχουν μόνο πείνα και φτώχεια να δώσουν. Ωστόσο, επειδή οι κάτοικοι αγαπούσαν τον επίσκοπό τους και ήθελαν να τον βοηθήσουν, μάζεψαν ό,τι είχαν και το έδωσαν για να το παραδώσει στο νομάρχη.

Τότε, σύμφωνα με την παράδοση, έγινε ένα θαύμα. Ο Άγιος Μερκούριος με ένα στρατό από αγγέλους εξαφάνισαν το νομάρχη και τους άντρες του. Έτσι, τόσο η πόλη όσο και οι περιουσίες των κατοίκων δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του νομάρχη.

Ο Βασίλειος ο Μέγας ήθελε να μοιράσει δίκαια το χρυσό που είχαν μαζέψει οι πιστοί αλλά δεν ήξερε πώς, γι′ αυτό και προσευχήθηκε στο Θεό κι Εκείνος του έδωσε τη λύση. Ο επίσκοπος κάλεσε όλους τους διακόνους και βοηθούς του να φτιάξουν ψωμάκια και μέσα να βάλουν τεμάχια χρυσού. Έπειτα, ο Βασίλειος διένειμε τα κομμάτια στους κατοίκους.

Από τότε, η Βασιλόπιτα έγινε παράδοση της ορθόδοξης πίστης. Έτσι, την πρώτη μέρα κάθε έτους, οι ορθόδοξοι συνηθίζουν να κόβουν τη βασιλόπιτα και ελπίζουν να βρουν το φλουρί που θα τους φέρει καλοτυχία και ευλογία για όλο τον χρόνο.

Keywords
Αναζητήσεις
flouri stin basilopita
Τυχαία Θέματα