Πως "διαβάζει" η ΝΔ τις εξελίξεις με Σόιμπλε - ΔΝΤ


Τελείως διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης, είναι η ανάγνωση που κάνει η ΝΔ των μηνυμάτων που εκπέμπονται από το εξωτερικό και δη από όλα τα εμπλεκόμενα -με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωση - μέρη. Ανώτατη κομματική πηγή, ανάφερε χθες μιλώντας στο pagenews.gr, πως η δήλωση Σόιμπλε ότι εάν το Δ.Ν.Τ δεν μετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα

συμφωνία υπό την αιγίδα του ESM που θα χρειάζεται να εγκριθεί και από την γερμανική βουλή, ήταν μια "ευθεία απειλή προς την Αθήνα" και "ένα σαφές μήνυμα για της ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης" .

Η ίδια πηγή εξηγούσε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχει καταστήσει απολύτως σαφές πως θέλει το Ταμείο μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα και επίσης ότι τα συμπεφωνημένα (ύψος πλεονάσματος, δημοσιονομικά μέτρα κ.λ.π. ) δεν πρόκειται να αλλάξουν. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν το Δ.Ν.Τ φύγει, το 4ο μνημόνιο θα είναι ακόμη πιο επώδυνο για την ελληνική πλευρά, η οποία θα έχει χάσει κι έναν σοβαρό σύμμαχο στο θέμα του χρέους, κατέληγε το ίδιο πρόσωπο.

Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , θεωρούν πλέον πως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι χαμένο και πως το επόμενο (και πιθανότατα τελευταίο) ραντεβού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η 20η Φλεβάρη, που συνεδριάζει το ίδιο όργανο. Απο τον Μάρτιο η κατάσταση για την Ελλάδα θα δυσκολέψει επικίνδυνα με δεδομένο πως η Ολλανδία μπαίνει σε τροχιά εκλογών, ακολουθεί η Γαλλία και τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις και θεωρεί πως το "ροκάνισμα" του χρόνου που ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση, υπονομεύει τον ίδιο ως το επόμενο πρωθυπουργό αλλά και την προσπάθεια που θέλει να κάνει ώστε να βγάλει την χώρα από την κρίση. Την ανησυχία του αυτή την εξέφρασε και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο, τον οποίο είδε παραμονές Χριστουγέννων στο σπίτι του, όπου είχε καλέσει για δείπνο, εκτός από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμένο . Στο δείπνο αυτό, όπως δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο (εφημ. " Τα Νέα") και δεν διαψεύσθηκε, έγινε μια εφ´ όλης της ύλης συζήτηση και όλοι συμφώνησαν πως όσο πιο αργά κλείσει η αξιολόγηση, τόσο χειρότερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα για την οικονομία και την χώρα , συνολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, την εκτίμηση πως η καθυστέρηση αυτή βλάπτει σοβαρά την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο των εκλογών, εκφράζει σε συνομιλητές του και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν έδινε πολλές πιθανότητες στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ που συνάντησε πρόσφατα, είναι εξαιρετικά ανήσυχος ως προς την εξέλιξη των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση και τόνισε ότι όσο πλησιάσουν οι εκλογές στην Γερμανία και στις χώρες - "δορυφόρους" της -, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την Αθήνα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. Ο κ. Καραμανλής ανησυχεί επίσης και μια την αντί-ευρωπαϊκή ρητορική που εποχών άρχισε να υιοθετούν (και πάλι) ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείει - εάν τελικώς ο κ. Τσιπρας επιλέξει τον δρόμο των εκλογών- να χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό αφήγημα την επίθεση κατά του Βερολίνου και του Δ.Ν.Τ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τακτική που ακολουθήθηκε πριν από το δημοψήφισμα του '15 και που είχε ως αποτέλεσμα την πολιτική πόλωση με επίκεντρο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αυτό ακριβώς φοβάται ο πρώην πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα