Επανέρχονται τα σενάρια εκλογών και… δημοψηφίσματος


Μία ακόμη κίνηση στην παρτίδα σκάκι μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης αποτελούν οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ότι είναι εφικτή η «έξωση» του Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα υπό την αίρεση λήψης νέων μέτρων. Την ίδια ώρα φουντώνουν και πάλι τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή για δημοψήφισμα καθώς το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε

εξακολουθούν να πιέζουν για νέα, επώδυνα μέτρα την περίοδο μετά το 2018.

Εάν η κυβέρνηση δεχθεί το ΔΝΤ με πλήρη συμμετοχή θα αποφύγει την πολύμηνη ομηρία.

Όμως η επιλογή αυτή είναι σαφές ότι θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μόνο που η νίκη θα ήταν... πύρρειος για την κυβέρνηση, αφού η επιβολή νέων σκληρών μέτρων λιτότητας θα εξανέμιζε και τα τελευταία αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου που διαθέτει. Και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη σε πρόωρες εκλογές.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης κάνει λόγο για ανήθικη επιδίωξη Σόιμπλε να υπογραφεί νέο μνημόνιο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Μιλώντας στην Realnews, o υπουργός Επικρατείας αναφέρει μεταξύ άλλων, «ούτε παραλογισμούς θα υπογράψουμε ούτε θα επιτρέψουμε να πέσουν στο κενό οι θυσίες του λαού μας», ενώ στο ερώτημα «το δημοψήφισμα το αποκλείεται;», απάντησε «στις ημέρες που ζούμε, γενικώς δεν αποκλείω τίποτα».

Ο Γιάννης Μουζάλας υποστηρίζει ότι γίνεται προσπάθεια να πέσει η Κυβέρνηση, με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε σε συνέντευξη του, ότι είναι αστάθμητος παράγοντας για την πορεία της χώρας την πολιτική αβεβαιότητα.

Σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λόγω της επιμονής των δανειστών για νέα σκληρά μέτρα και της παρατεταμένης απραξίας που προκαλούν οι παλινωδίες Ευρωπαίων και Νομισματικού Ταμείου στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση, πυροδότησαν αναφορές εντός κι εκτός Ελλάδας, που έγιναν με διαφορά λίγων ωρών. Τον χορό άνοιξε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος αναρωτήθηκε πόσο θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, για να πάρει απάντηση από τον Υπουργό Οικονομίας.

«Η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει ανάπτυξη, ο Προϋπολογισμός – κατά βάση - εκτελείται σωστά κι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων κρατών-μελών. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον η πολιτική σταθερότητα θα διαρκέσει στην χώρα» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην βελγική εφημερίδα L’ echo.

Η απάντηση ήρθε από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου ο οποίος ανέφερε:

«Δεν καταλαβαίνω την αναφορά του κ. Ντάισελμπλουμ. Κανείς δεν έχει το πρόβλημα της πολιτικής αβεβαιότητας. Όλοι θέλουν να μην γίνουν εκλογές και να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας».

Ενώ έκαιγε η φωτιά που άναψε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο Γιάννης Μουζάλας άφησε νέο παράθυρο πολιτικών εξελίξεων, λέγοντας ότι επιχειρείται ανατροπή της Κυβέρνησης με πρόφαση το Προσφυγικό.

«Το Προσφυγικό ζήτημα χρησιμοποιείται για να «πέσει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει αυτό πρέπει να «χτυπηθεί», με έναν τρόπο που θυμίζει δολοφονία χαρακτήρων, ο Υπουργός, που έτυχε να είμαι εγώ» είπε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στον Flash 96.

Πιέζουν για νέα μέτρα

Το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε εξακολουθούν να πιέζουν για νέα, επώδυνα μέτρα την περίοδο μετά το 2018.

Η Κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 14%, της νέας μείωσης συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και της περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, συναινεί όμως σε παράταση του "κόφτη" για μετά το 2018, εφόσον συνοδευτεί από προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Αν χρειαστεί να υπάρξει ένας μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων και προς τους δανειστές ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μετά το 2018, θα ήμασταν διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, εφόσον όμως έχουν κλείσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εφόσον δεν συζητάμε την νομοθέτηση νέων μέτρων» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα