Πάπας Φραγκίσκος: Καμία ανοχή στην κακοποίηση παιδιών από καθολικούς κληρικούς

15:23 3/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουν την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση που υφίστανται από κληρικούς κάλεσε τους καθολικούς επισκόπους ο Πάπας Φραγκίσκος με επιστολή του.

Ειδικότερα, το Βατικανό έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε ο Πάπας στις 28 Δεκεμβρίου στους επισκόπους και στην οποία αναφέρεται στις αδικίες που γίνονται σε βάρος των παιδιών, όπως είναι η έλλειψη εκπαίδευσης, η κακή διατροφή, η δουλεία και η σεξουαλική εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένης και της κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς.

«Είναι μια αμαρτία

που μας ντροπιάζει, άτομα υπεύθυνα για την προστασία αυτών των παιδιών να καταστρέφουν την αξιοπρέπειά τους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η φήμη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει αμαυρωθεί σε αρκετές χώρες κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, καθώς έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για βιασμούς ή κακοποίηση ανηλίκων από καθολικούς κληρικούς. Σε αρκετές περιπτώσεις η σχετική έρευνα κατέδειξε ότι τοπικοί επίσκοποι γνώριζαν και κάλυπταν την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, ένα γεγονός που μερικές φορές οδήγησε σε αγωγές εκατομμυρίων δολαρίων και σε ποινικές διώξεις.

Εκφράζοντας την λύπη της εκκλησίας και παρακαλώντας για συγχώρεση ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε στην επιστολή του «το αμάρτημα για ό,τι συνέβη», «το αμάρτημα της αποτυχίας για παροχή βοήθειας», «το αμάρτημα της συγκάλυψης και της άρνησης» και «το αμάρτημα της κατάχρησης εξουσίας».

Επίσης, ο Πάπας κάλεσε τους επισκόπους να δεσμευθούν απόλυτα ότι «αυτές οι θηριωδίες δεν θα συμβαίνουν πλέον ανάμεσά μας» και τους κάλεσε σε αυτόν τον τομέα να υπάρχει σαφώς μηδενική ανοχή.

Το 2014 η Ισπανία βρέθηκε στην δίνη ενός από τα μεγαλύτερα μέχρι σήμερα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς με τον Πάπα να ζητά άφεση αμαρτιών εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τις αρχές να έχουν συλλάβει τέσσερις ιερείς. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, η αστυνομία διενήργησε έρευνες για ένα δίκτυο παιδόφιλων, στο οποίο είχαν εμπλακεί τουλάχιστον 12 ιερείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα