Ουδέν σχόλιον από τη Γερμανία για τα περί "εμφυλίου" στην κυβέρνηση Μέρκελ για την Ελλάδα

17:36 3/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Ουδέν σχόλιον από τη γερμανική κυβέρνηση για το επίμαχο δημοσίευμα της Habdelsblatt, το οποίο αποκαλύπτει πως η Άγγελα Μέρκελ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βρίσκονται σε... "πόλεμο" για το ελληνικό ζήτημα, με τον υπουργό Εξωτερικών να ζητεί χαλάρωση των απαιτήσεων από την Αθήνα όσον αφορά τη διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων 3,5%.

Ειδικότερα, αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία

έχει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την άποψή της για την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, εντούτοις η ίδια απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Γκάμπριελ σε επιστολή, με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου, εκφράζει παράπονο στην «προϊσταμένη» του για την πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, εγείροντας μάλιστα και σοβαρές ανησυχίες γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μας.

Σύμφωνα με την Ντέμερ, οι απόψεις του Βερολίνου παραμένουν αμετάβλητες. "Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος", είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Την ίδια δε στάση κράτησε και εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, καθώς αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποκαλυπτήρια της Habdelsblatt. "Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς… Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της", τόνισε ο ίδιος.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Αθήνα είχε ήδη εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, κινήθηκε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας πως η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει διαφοροποιηθεί.

"Στόχος μας παραμένει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της Ελλάδας", σημείωσε εκπρόσωπος του Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

"Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, αν η Ελλάδα συνεχίσει να αποτυγχάνει να εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνηθεί", είπε ενδεικτικά, καθιστώντας αναγκαία την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα