Οδήγηση με 4Χ4: Πάρτε τα βουνά με ασφάλεια (Μέρος 1ο)

10:15 9/8/2017 - Πηγή: Pagenews

Χώμα, άμμος, δύσκολες αναβάσεις σε κακοτράχαλα σημεία, εμπόδια κ.α. αποτελούν το σύνηθες το τοπίο για τους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης. Τα SUV, τα μικρά crossover αλλά και τα πιο μεγάλα τετρακίνητα οχήματα μας οδηγούν σε όμορφες περιπέτειες, με άφθονη εκτός δρόμου οδήγηση.

Σαφώς, τα σύγχρονα τετρακίνητα οχήματα διαθέτουν πλειάδα ηλεκτρονικών συστημάτων, τα οποία θωρακίζουν την ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου, «κλειδώνουν» την πρόσφυση του τετρακίνητου οχήματος ενώ προλαβαίνουν τα λάθη του οδηγού ενός SUV.

Όμως, εκτός από τα πολυτελή και πιο ακριβά crossover, υπάρχει και η μεσαία τάξη των τετρακίνητων ή και δικίνητων μοντέλων, για τα οποία ο οδηγός θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τους κανόνες της τετρακίνησης και χωρίς πολλές φορές την βοήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων που αποτελούν προνόμια των πιο πλούσιων και νεότερων τεχνολογικά μοντέλων. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Πορεία και ακρίβεια

Οι ειδικοί της off-road οδήγησης αναφέρουν ότι οδηγός πρέπει να έχει πάντα τον έλεγχο του αυτοκινήτου, όταν κινούμαστε σε εδάφη τα οποία είναι ολισθηρά. Δεν πρέπει να αφήνουμε το όχημα να πηγαίνει όπου θέλει αυτό, αλλά πάντα ο οδηγός να έχει τον έλεγχο της πορείας.

Εμπόδια

Τα εμπόδια θα πρέπει να τα προσεγγίζουμε με τη μικρότερη ταχύτητα. Όχι όμως τόσο χαμηλή, που στο τέλος το τετρακίνητο όχημα να δυσκολεύεται και να φθάνει στο σημείο να σπινάρει. Πατάμε πάντα το γκάζι απαλά. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το σπινάρισμα – εκτός και αν το αυτοκίνητο μας έχει σύστημα αντισπιναρίσματος των τροχών – ενώ το ίδιο ισχύει και για το φρενάρισμα, ώστε να αποφεύγουμε το μπλοκάρισμα του τροχών ώστε να μην απαιτείται η συνεχής ενεργοποίηση του ABS.

Από τη γωνία προσέγγισης στη γωνία διαφυγής

Οι εκτός δρόμου δυνατότητες των τετρακίνητων μοντέλων χαρακτηρίζονται και από τις δυνατότητες προσέγγισης. Αυτό εξαρτάται τόσο από την απόσταση του οχήματος από το έδαφος αλλά και από τις διαστάσεις των ελαστικών κ.α. Για παράδειγμα, ένα τετρακίνητο όχημα μπορεί να έχει μεγάλες ικανότητες στη γωνία διαφυγής, τη γωνία προσέγγισης και τη γωνία ράμπας. Η ικανότητα τους μετριέται σε μοίρες. Έτσι, ένα τετρακίνητο μπορεί να προσεγγίσει εμπόδια με τη γωνία να αγγίζει τις 20, 25 ή και παραπάνω μοίρες.

Ακολουθήστε τις ροδιές

Αρκετά μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι οδηγοί των SUV αφήνουν το στίγμα τους και κάποιες ροδιές. Καλό είναι να ακολουθείτε αυτά τα αυλάκια που δημιουργούνται ώστε να μην πατάτε με το αυτοκίνητο σας – και κυρίως να μην πληγώνετε τα ελαστικά σας – σε πιο κακοτράχαλα και απάτητα σημεία. Όταν περνάμε από στενά σημεία, καλό θα είναι να κοιτάμε έξω από τα παράθυρο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το όχημα μας μπορεί να περάσει με ασφάλεια και δεν θα γδαρθεί από κάποιο κρυμμένο βράχο πχ από χόρτα. Περάστε με τη βοήθεια του συνοδηγού. Πχ σε σημεία όπου έχει βαθιά νερά – συνήθως για όσους κινούνται το χειμώνα στα βουνά – θα πρέπει ο συνοδηγός να τσεκάρει πρώτα το σημείο με μια πρώτη ματιά, πριν βουτήξετε το τετρακίνητο αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε πιθανές συνέπειες.

Aν κολλήσετε βάλτε γρύλο!

Στην περίπτωση που κολλήσετε με το τετρακίνητο όχημα σας, και αν δείτε ότι ο τροχός σας έχει βυθιστεί αρκετά πχ μέσα στο χώμα, τότε ακολουθήστε τα εξής: Σηκώστε τον βυθισμένο τροχό με τον γρύλο. Στο κενό που δημιουργείτε μπορείτε να το γεμίσετε με πέτρες, ώστε όταν πατήσει ο τροχός – πιο ψηλά πλέον – θα μπορέσετε να ξεκολλήσετε το όχημα σας. Σαφώς, υπάρχει και η λύση του «εργάτη», ο μηχανισμός με συρματόσχοινο που είναι στάνταρ στα πιο σκληροπυρηνικά 4Χ4 οχήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα