Νέο σίριαλ στην κόντρα Τουρκίας - ΕΕ


Νέος γύρος αντεγκλήσεων μεταξύ της Τουρκίας και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώθηκε τη Δευτέρα, στον απόηχο των συλλήψεων των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος τις προηγούμενες μέρες.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υποψήφια προς ένταξι Τουρκία περνούν από μία "εύθραυστη" φάση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, απευθύνοντας κατηγορίες για ρατσισμό εναντίον όσων ζητούν το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ναζιστικές πρακτικές από την Άγκυρα, λέει ο Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ

"Η Τουρκία, μέσω των αντιδράσεων με τις οποίες

συμπεριφέρεται σε πρώην υπαλλήλους του δημοσίου θυμίζει "μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τους ναζί", όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) και επισήμανε ότι η Τουρκία υποδαυλίζει ένα κλίμα φόβου στη χώρα.

Ο Ζαν Άσελμπορν θέτει μάλιστα και θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν, ούτως ή άλλως, "θεωρητικά ανασταλεί" είπε, υποστηρίζοντας ότι εάν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή δεν θα πρέπει πλέον κανείς να συζητά ούτως η άλλως για το θέμα αυτό. Εκτίμησε δε, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να της επιβάλει οικονομικές κυρώσεις ως μέσον πίεσης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, εν τούτοις, δεν τάσσεται ακόμα υπέρ της εκδίωξης της από το ΝΑΤΟ στη δεδομένη χρονική συγκυρία στιγμή.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει θέσει εκτός ισχύος το κράτος δικαίου και δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο "οδηγίες χρήσεως δικτατορίας", όπως υποστήριξε ο Άσελμπορν.

Keywords
Τυχαία Θέματα