Μετά τον ανασχηματισμό, τί; Εσωκομματικά "αγκάθια" για τον Τσίπρα


Της Βούλας Μαλαίνου

Τί και αν έχασαν υπουργική καρέκλα, τί κι αν πήραν άλλο χαρτοφυλάκιο, ωστόσο παραμένουν στο κόμμα και αυτό προκαλεί ερωτηματικά για τη μελλοντική τους στάση απέναντι στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία μάλιστα έχει την πρωθυπουργική εντολή να ξεκινήσει εδώ και τώρα την προβολή του "αφηγήματος" περί αξιολόγησης και επενδύσεων.

Μετά τον... ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας

δέχεται "πυρά" και προειδοποιητικά μηνύματα από δυσαρεστημένους Συριζαίους, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της σταυροδοσίας του Συνεδρίου του αριστερού κόμματος. Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Θοδωρής Δρίτσας, οι λεγόμενοι "συγκρουσιακοί", έδωσαν το στίγμα τους κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, προκαλώντας εκ νέου "πονοκέφαλο" στον πρωθυπουργό.

Το μεγαλύτερο "άδειασμα" το δέχτηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας, ο οποίος με βουρκωμένα μάτια μίλησε για "συμβόλαιο πολιτικού θανάτου" εις βάρος του, παρόλο που τη βραδιά του ανασχηματισμού ο ίδιος δεν δέχτηκε κανένα άλλο υπουργείο, δηλώνοντας αμετακίνητος από το "τιμόνι" στο Παιδείας.

Ο κ. Φίλης, ο οποίος είχε δεχτεί τα εύσημα του κ. Τσίπρα για μία σχολική χρονιά χωρίς ελλείψεις και κενά, παρόλο που καθηγητές και μαθητές είναι στους δρόμους, έριξε "κεραυνούς", προχωρώντας στην πρώτη δημόσια κριτική κατά του πρωθυπουργού.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι ο ίδιος χτύπησε "καμπανάκι" ότι αν ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας δεν τεθεί επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί από το ισχυρό τμήμα του ίδιου.

«Όλοι βρισκόμαστε στις θέσεις μετά από εντολή του λαού και του πρωθυπουργού. Προβλήματα δεν επισημάνθηκαν στις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό ενώ ήταν πολύ θετικές οι αναφορές στο έργο μας και στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ξαφνικά, το άριστα 20 μετατράπηκε σε ένα μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», σημείωσε.

«Ποιός κάνει λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής που ξαφνικά βάζει χαμηλό βαθμό ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής; αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης. Όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει δεκτή.», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος προφανώς στις προτάσεις που δέχτηκε για μετακόμιση σε νέο υπουργείο.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η παρουσία του στο υπουργείο Παιδείας δημιούργησε ορκισμένους εχθρούς, αναφερόμενος στη διαμάχη με την Εκκλησία.

Χαρακτήρισε δε ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Εκκλησίας την απομάκρυνση υπουργού από την κυβέρνηση.

Πόσο θα συνυπάρχει η έρευνα και η παιδεία με την Εκκλησία στο ίδιο υπουργείο, διερωτήθηκε και ζήτησε στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση να τεθεί επί τάπητος ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.

Σκουρλέτης: "Πονοκέφαλος" πριν, "πονοκέφαλος" και τώρα

Η περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη αξίζει μεγάλης προσοχής. Ο ίδιος, παρά τις πληροφορίες περί οριστικής αποχώρησής του από την κυβέρνηση, τελικά απλώς άλλαξε υπουργείο, αναλαμβάνοντας τα ηνία στο Εσωτερικών.

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων ο ίδιος, αφού "κατακεραύνωσε" τα ΜΜΕ, εν συνεχεία υπεραμύνθηκε των χειρισμών του όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όσο ήταν υπουργός Ενέργειας, προαναγγέλλοντας για "βέτο" και στο μέλλον. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, "τη θέση μου αυτή θα στηρίξω και στη Βουλή και στο υπουργικό συμβούλιο".

«Δεν υπογράψαμε καμία συμφωνία για την πώληση του 17% της ΔΕH. Τελεία και παύλα. Γνωρίζω ότι αυτό το θέλουν οι δανειστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Οι πληροφορίες βέβαια θέλουν τις σχέσεις Σκουρλέτη-Τσίπρα να βαίνουν προς ανακωχή, όπως δείχνουν οι εξελίξεις όμως, μάλλον είναι στα... μπετά.

Σημειώνεται δε ότι ακόμα και οι θεσμοί είχαν παρέμβει για την περίπτωση του κ. Σκουρλέτη, κάνοντας λόγο για απειθαρχίας ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα και κωλυσιεργία ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται δε πως η εμμονή του, όσο ήταν στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, με το «όχι» στις αποκρατικοποιήσεις έχει «στοιχίσει» στην επικείμενη συμφωνία με τους Αζέρους της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, η οποία «αιώνες» σέρνεται, αλλά ποτέ δεν υπογράφεται. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, κατόπιν και ευρωπαϊκού «δαχτύλου» όρισε τη δική του διαπραγματευτική ομάδα, απομακρύνοντας τον κ. Σκουρλέτη από τις διαβουλεύσεις.

Όπως και να' χει, πάντως, και παρά τις όποιες αλλαγές και την τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ενέργειας, "καίει", καθώς οι εκκρεμότητες σχηματίζουν "ουρές". Πέρα από το κορυφαίο ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ανοιχτές παραμένουν οι εξαγορές ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, καθώς και τα "πατρατράγουδα" με τις Σκουριές.

"Καρφιά" και από Δρίτσα

Τα... "καρφιά" του όμως έριξε και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος είχε ταχθεί κατά των αποκρατικοποιήσεων.

"Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια. Αν και ήξερα ότι θα ερχόταν η τελευταία στιγμή, κανείς δεν είναι αιώνιος" ανέφερε ο κ. Δρίτσας, αφήνοντας αιχμές κατά της απόφασης απομάκρυνσης του από το υπουργείο Ναυτιλίας, κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

"Αντιμετώπισα κρίσιμα ζητήματα, προτίμησα να κρατήσω χαμηλούς τόνους και καμία δημοσιότητα. Ο μεγάλος μου εχθρός είναι ο χρόνος που έχει μόνο ένα 24ωρο τη μέρα και ο μεγαλύτερος σύμμαχος εσείς οι συνεργάτες μου. Το να υπηρετείς το υπoυργείο σημαίνει ότι δεν έχεις καμία προσωπική ζωή, ελεύθερο χρόνο, κομματική δράση", ανέφερε ο κ. Δρίτσας, ενώ απευθυνόμενος προς τον κύριο Κουρουμπλή και τον νέο υφυπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό, είπε: "Αυτό το υπουργείο πρέπει να το παντρευτείτε με ένα άτυπο σύμφωνο συμβίωσης".

Keywords
Τυχαία Θέματα