Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα δάνεια

16:18 7/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόταση 12 σημείων για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων παρουσίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ημερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας, παρουσία εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων.

Οι προτάσεις είναι οι ακόλουθες:

1) Πάγωμα οφειλής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 με νομοθετικές βελτιώσεις.

2) Αναμόρφωση του Τειρεσία, και αποσύνδεση από τα πιστωτικά Ιδρύματα της δυνατότητα ρύθμισης στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων, από την ρύθμιση των καταναλωτικών προϊόντων.

3) Αφαίρεση τόκων υπερημερίας. Το δάνειο ρυθμίζεται περίπου από το ύψος το

οποίο είχε την περίοδο που κατέστη ληξιπρόθεσμο.

4) Αντικειμενικός τύπος καθορισμού της δόσης με νομοθετική συμπλήρωση του Κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να προκύπτει εξατομικευμένα η οικονομική δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών. Το ποσό αυτό θα επικαιροποιείται ανά έτος.

5) Ενιαίοι κανόνες για τις ρυθμίσεις.
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να συμβάλλουν αποφασιστικά στη σύγκληση των επιτοκίων των ρυθμίσεων, σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που σήμερα διαπραγματεύονται στην αγορά, διότι αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

6) Ακύρωση καταχρηστικών ρυθμίσεων ώστε ο δανειολήπτης να επιβαρύνεται μόνο με τις συμβατικά συμφωνημένες χρεώσεις.

7) Αναδιάρθρωση οφειλών με βάση την εμπορική αξία. Η συνεπής εξόφληση του τιμήματος της εμπορικής αξίας με συνέπεια, θα συνεπάγεται ανά έτος, ανάλογη μείωση του «παγωμένου» άληκτου κεφαλαίου. Έτσι ώστε, στο τέλος της ρύθμισης, το εναπομένον κεφάλαιο να είναι πλήρως βιώσιμο για το δανειολήπτη.

8) Εναρμόνιση και ενιαία αντιμετώπιση των δανείων, είτε πρόκειται για δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, είτε για δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

9) Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να ρυθμιστούν τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, των οποίων σημαντικό τμήμα των καθυστερήσεων έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ και αποτελούν οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο πλέον. Η ρύθμιση εν προκειμένω θα πρέπει να γίνει μέσω των τραπεζών, με επιστροφή της οφειλής και τις αντίστοιχες διαγραφές των ληξιπρόθεσμων χρεώσεων, για να τύχουν ισότιμης αντιμετώπισης οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες σε σχέση με το υπόλοιπους.

10) Κίνητρα για τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, προτείνεται η υιοθέτηση από τα πιστωτικά ιδρύματα, κινήτρων, όπως:
Α) Μείωση του επιτοκίου δανεισμού, άρα και της δόσης.
Β) Επιστροφή, ως επιβράβευση, τμήματος των τόκων που έχουν καταβληθεί.

11) Δραστικό περιορισμό της ευθύνης των εγγυητών

12) Για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, προτείνεται η μετατροπή των δανείων τους σε ευρώ, με ονομαστική αξία του δανείου σε ευρώ κατά την ημέρα της εκταμίευσης και επιτόκιο ίδιο με αυτό των ρυθμιζόμενων δανείων και αναμόρφωση του ύψους του άληκτου κεφαλαίου ανάλογα με τις καταβολές που έχουν γίνει.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει τέλος την αντίθεσή της προς οποιαδήποτε πώληση των στεγαστικών δανείων σε Funds καθώς θα οδηγούσε σε εκρηκτικά κοινωνικά αδιέξοδα και θα υπονόμευε την ίδια τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Υπογραμμίζει τέλος ότι οι προτάσεις αυτές , σε συνδυασμό με το Νόμο 3869/2010, παρέχουν πλήρη προστασία στην πρώτη κατοικία των Ελλήνων και την δυνατότητα αποκατάστασης των αθέμιτων πρακτικών που έχουν κατά καιρούς εφαρμόσει τραπεζικά ιδρύματα.

Πηγή :ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα