Χρέος: Στον… πάγο μέχρι το 2018 τα μεσοπρόθεσμα μέτρα


Καμία συζήτηση για μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν θα υπάρξει πριν τη λήξη του προγράμματος, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στον "πάγο" βάζει το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τονίζει πως οι δεσμεύσεις για το χρέος στο

Eurogroup της 25ης Μαΐου είναι αρκετές προς το παρόν και πως «δεν θα υπάρξει περαιτέρω αποσαφήνισή τους μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018», καθώς τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφορικά με το εάν θα πρέπει να ληφθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρη η απόφαση του Eurogroup την άνοιξη. «Σίγουρα δεν θα πάρουμε απόφαση σήμερα», αρκέστηκε να συμπληρώσει.

Το τι χρειάζεται για το χρέος συναρτάται από πολλές παραμέτρους: ανάπτυξη, πληθωρισμό, δεσμεύσεις της Ελλάδας. Δεν έχουμε σήμερα ορατότητα για όλα αυτά, αυτή τη συζήτηση θα την συνεχίσουμε στις 5 Δεκεμβρίου, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Θα ακούσουμε την πρόοδο, που έγινε στην β’ αξιολόγηση και μετά θα μπορέσω να πω, αν θα είμαστε έτοιμοι για τις 5 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και τον καθορισμό της δημοσιονομικής τροχιάς, τόνισε. Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι να πάει το ΔΝΤ στο Διοικητικό του Συμβούλιο πριν το τέλος της χρονιάς. «Αυτός είναι ο στόχος μου».

Μας το έχουν υποσχεθεί τον Μάιο όταν είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα στο θέμα του χρέους αν αυτό χρειάζεται, προσέθεσε.

Όπως έχει γράψει το «Pagenews.gr» τεχνικής υφής και βραχυπρόθεσμης στόχευσης θα είναι τα όποια μέτρα θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που έχουν επεξεργαστεί οι δανειστές, είναι τα εξής:

-Παράταση – επιμήκυνση κατά 4 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής από 28 σε 32χρόνια
-Να μετατραπεί ένα μικρό – μειοψηφικό ποσοστό – του χρέους της Ελλάδος από κυμαινόμενο σε σταθερό
ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος να εκδώσει interest rates swaps
-Το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει swaps για τους εγγυημένους δανειακούς τίτλους Collateralized Loan Obligations – CLOs
-Τα ομόλογα EFSF που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αντικατασταθούν με 30ετή ομόλογα με σταθερό επιτόκιο.

Με τα μέτρα αυτά τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν το ¼ το 25% του συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τους δανειστές μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και με αυτή την φόρμουλα θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,5%.

Άλλοι υπουργοί ήταν πιο αισιόδοξοι όσον αφορά το κεφάλαιο "Ελλάδα". Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν ανέφερε πως "νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης".

Θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και την εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά. Μάλιστα, όπως επεσήμανε είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα