Κίνα και Χονγκ Κονγκ παράγουν τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα

14:40 2/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Η Κίνα παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως από κάθε άλλη χώρα, και το Χονγκ Κονγκ τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα ανά κάτοικο.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 63% κατά την περίοδο μεταξύ 2010 και 2015, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εξέτασε 11 χώρες της περιοχής. Συνολικά, η περιοχή παρήγαγε μόνο το 2015 12,3 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων,

όπως παλιές τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ψυγεία. Η αύξηση αποδίδεται στον αυξανόμενο εύπορο πληθυσμό, που απαιτεί τις τελευταίες συσκευές, αναφέρει η έκθεση.

Πρώτη στη λίστα, με μεγάλη διαφορά, ήταν η Κίνα με 6,7 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2015. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα της Κίνας υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου, ενώ την ίδια περίοδο ο πληθυσμός της αυξήθηκε από 1,34 σε 1,38 δισεκατομμύρια. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στο Χονγκ Κονγκ, που διαθέτει πληθυσμό 7,2 εκατομμυρίων, περίπου 200 φορές μικρότερο από την Κίνα. Ωστόσο, το 2015, ο κατά κεφαλήν μέσος όρος ηλεκτρονικών αποβλήτων ήταν 21,7 κιλά, υψηλότερος από κάθε χώρα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, υπάρχουν περισσότερα από δύο κινητά τηλέφωνα για κάθε άτομο στη χώρα. Χάρις και σε αυτήν την τάση, όλες οι χωματερές του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να είναι γεμάτες μέχρι το 2019.

Από το 1970, έχει απαγορευθεί η εισαγωγή και εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών) στο Χονγκ Κονγκ, χωρίς ρητή άδεια από την τοπική κυβέρνηση. Ωστόσο μια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 18% των ηλεκτρονικών αποβλήτων των ΗΠΑ καταλήγει στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει αναδειχθεί ως «το παγκόσμιο κέντρο για την εισαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων».

Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ επιδεινώνεται λόγω της σχεδόν καθολικής απουσίας οργανωμένης ανακύκλωσης και σχετικών ρυθμιστικών πλαισίων, καθώς και της χαλαρής επιβολής των νόμων περί εισαγωγής αποβλήτων, καταλήγει η έρευνα της ΜΚΟ Basel Action Network.

Keywords
Τυχαία Θέματα