Καταλονία: Η Μαδρίτη δεν μας αφήνει άλλη επιλογή


«Οι ισπανικές αρχές δεν μας δίνουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη μιας νέας δημοκρατίας», δήλωσε στο Associated Press ο Οριόλ Χουνκέρας.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του, ένα από τα δύο του κυβερνητικού συνασπισμού της Καταλονίας, «θα εργαστεί για τη δημιουργία μιας δημοκρατίας, γιατί καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει δημοκρατική εντολή για τη δημιουργία μιας τέτοιας δημοκρατίας».

Ο Χουνκέρας επεσήμανε ότι μιλάει εξ ονόματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας κι όχι

εκ μέρος της περιφερειακής κυβέρνησης του προέδρου, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ηγέτης της Καταλονίας δεν σκοπεύει τελικά να εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία, προκειμένου να υπερασπιστεί το πλάνο του για ανεξαρτητοποίηση και να επιχειρηματολογήσει κατά της απόφασης της Μαδρίτης να καρατομήσει την κυβέρνηση της περιφέρειας.

Καταλανοί πολιτικοί ανέφεραν, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι τελικά την Πέμπτη ο Πουτζδεμόντ θα παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής της περιφέρειας.

Κάρλες Πουτζδεμόν: Δεν σκοπεύει να εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν δεν σκοπεύει τελικά να εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία, προκειμένου να υπερασπιστεί το πλάνο του για ανεξαρτητοποίηση και να επιχειρηματολογήσει κατά της απόφασης της Μαδρίτης να καρατομήσει την κυβέρνηση της περιφέρειας.

Καταλανοί πολιτικοί ανέφεραν, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι τελικά την Πέμπτη ο Πουτζδεμόντ θα παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής της περιφέρειας.

Ισπανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι ο Καταλανός ηγέτης θα εμφανιζόταν στη συνεδρίαση της Γερουσίας στην οποία θα εξεταστεί το αίτημα του Μαριάνο Ραχόι να καρατομηθεί η καταλανική κυβέρνηση.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν προς έγκριση την Παρασκευή.

Ραχόι: Θα επαναφέρουμε την κανονικότητα

Μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της ισπανικής κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της "νομιμότητας και της κανονικότητας" στην Καταλονία, τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

O Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει ανακοινώσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, απόφαση που πρέπει να λάβει την έγκριση της Γερουσίας την Παρασκευή.

Συνεδριάζει την Πέμπτη το κοινοβούλιο της Καταλονίας για να απαντήσει στον Μαριάνο Ραχόι

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου της Καταλονίας θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του περιφερειακού κόμματος Junts pel Si. Κατά τη συνεδρίαση θα παρουσιάσει την απάντησή του στη Μαδρίτη, μετά την ανακοίνωση από την κεντρική κυβέρνηση ότι θα επιβάλει την απ' ευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από τη Μαδρίτη.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το κόμμα σχεδιάζει να προσφύγει νομικά κατά της εφαρμογής του άρθρου 155, το οποίο αφαιρεί την εξουσία από την περιφερειακή κυβέρνηση και προετοιμάζει νέες εκλογές. Η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το άρθρο 155 την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα