Καούρα: Ποιες τροφές την προκαλούν;


Οι καούρες παρουσιάζονται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, καθώς και όταν ξαπλώνετε ή καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό.

Το κάψιμο που νιώθουμε, οι λεγόμενες « καούρες» οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα (της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου), που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται

στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, σε αντίθεση με αυτόν του στομάχου, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο.

Οι παράγοντες που προκαλούν τις καούρες είναι το αυξημένο σωματικό βάρος και το κάπνισμα, ενώ η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αναψυκτικά, τα ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά, οι χυμοί των εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), ο καφές, η σοκολάτα, τα πικάντικα και τηγανητά φαγητά, καθώς και ορισμένα μυρωδικά όπως ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων ως προς τα τρόφιμα και ροφήματα που «πυροδοτούν» τα συμπτώματα.

Επομένως, μια χρήσιμη πρακτική για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων, ώστε να είναι ευκολότερος ο εντοπισμός συγκεκριμένων τροφίμων και ροφημάτων που θα πρέπει να αποφεύγονται.

Keywords
Αναζητήσεις
φραουλες προκαλουν καουρες;
Τυχαία Θέματα