Αγριεύει η κόντρα Τραμπ - Ερντογάν, μετά τη σύλληψη του τραπεζίτη


Αναταραχή στο περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η σύλληψη του ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, Mεχμέτ Χακάν Ατίλα για υπόθεση παράνομων συναλλαγών με το Ιράν, όπου εμπλεκόταν ο Ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ρίζα Ζαράμπ.

Ο Ατίλα κατηγορείται πως συμμετείχε σε σκευωρία με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο κορυφαίος Τούρκος τραπεζίτης συνελήφθη

στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης με την αμερικανική δικαιοσύνη να τον κατηγορεί για την υπόθεση παράνομων συναλλαγών με το Ιράν, όπου εμπλέκεται ο Ζαράμπ, που είναι και αυτός στενός φίλος του Ερντογάν.

Η σύλληψη του αντιπροέδρου της Halkbank, ο οποίος είναι υπεύθυνος διεθνών συναλλαγών, ίσως δεν είναι τυχαία λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου όπως και λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα. Ο Τίλερσον την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Στην τουρκική κυβέρνηση ανησυχούν πως ενδεχομένως ο Ατίλα θα ομολογήσει πολλές από τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω της Halkbank και έχουν σχέση με τον περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.

Η σύλληψη κλιμακώνει μια υπόθεση που αγριεύει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι οι αμερικανικές αρχές άσκησαν τη δίωξη κατά του Ζαράμπ με «απώτερες σκοπιμότητες».

"Δεν υπάρχει σ’ αυτό τίποτε νομικά υγιές και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια εντελώς πολιτική σκευωρία", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ μιλώντας στο δίκτυο A Haber. "Έχει στόχο να αμαυρώσει το κράτος, την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας".

Από την πλευρά της, η Τουρκία αναμένεται να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές κινήσεις σχετικά με τη σύλληψη του Αττίλα, όπως δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα