Η ευκαιρία του Ρέντσι και οι απειλές για την Ιταλία


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η είδηση που κυκλοφόρησε για πιθανή αναβολή του δημοψηφίσματος στην Ιταλία στα πολιτικά γραφεία της Ρώμης "πνίχτηκε" εν τη γενέσει της από τον Ματέο Ρέντσι, με το περιβάλλον του Ιταλού πρωθυπουργού να διαψεύδει άμεσα πως υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για αναβολή του δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο

για τις 4 Δεκεμβρίου στη γειτονική μας χώρα.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι φήμες ήρθαν να επιβεβαιώσουν το "βουνό" που ανεβαίνει ο Ρέντσι τους τελευταίους μήνες και ήρθαν για να τονίσουν τον Γολγοθα που έχει να περάσει ο Ιταλός πρωθυπουργός μέχρι την μέρα που θα προκύψει η ετυμηγορία της κάλπης.

Οι διαρροές για την ακυρωση του δημοψηφίσματος προστίθενται στις αρνητικές γνώμες των Ιταλών για τις συνταγματικες αλλαγές που προτείνονται από τον Ρέντσι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με το "όχι” να υπετερεί του " ναι" στο σύνολο των ερευνών της κοινής γνώμης.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και η εναντίωση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος στις αλλαγές που επιθυμεί ο Ρέντσι. Διαφωνίες που ξεκινούν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και φτάνουν έως τον τέως τεχνοκράτη πρωθυπουργό που αντικατέστησε τον καβαλιέρε στην ηγεσία της χώρας, Μάριο Μόντι.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν το δημοσίευμα των Financial Times προ δύο εβδομάδων, το οποίο ανέφερε πως ο Μόντι έχει αναλάβει να ασκήσει όλη του την πολιτική δύναμη υπέρ του στρατοπέδου του "όχι”.

Σύμφωνα με τους FT, η παρέμβαση του Μόντι μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη στον επηρεασμό των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και να τους στρέψει προς την καταψήφιση του δημοψηφίσματος.

Ο Ρέντσι μπορεί να έχει μεγάλους αντιπάλους αλλά έχει και ισχυρούς συμμάχους μαζί του, όπως τον πρόεδρο των Ιταλών βιομηχάνων, Βιτσένζο Μπότσια, που έχει ταχθεί υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.

Σε περιδίνηση οι τράπεζες και ο προϋπολογισμός

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έρχονται στον απόηχο των ειδήσεων γύρω από την Monte dei Paschi και το σύνολο των του τραπεζικού κλάδου.

Η Monte βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο πιέσεων την Τετάρτη μετά από την γνωστοποίηση πως αποσύρθηκε το σχέδιο διάσωσης που εκπόνησε η ιταλική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας το σχέδιο δεν εξασφάλισε το συμφέρον των μετοχών, ενώ ο διοικητής της Monte, Μάρκο Μορέλι συνεχίζει την αναζήτηση υποψηφίων επενδυτών.

Η τράπεζα θέλει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ και επιζητά άμεσα επενδυτές προκειμένου να έχει ολοκληρώσει την ΑΜΚ πριν από το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Τα παραπάνω γεγονότα οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες τις τραπεζικές μετοχές, ενώ δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι κατά το ήμισυ στον έλεγχο του ιταλικού δημοσίου (οι τράπεζες Βιτσένζα και Βενέτο)ανακοίνωσαν πως χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση 2,43 δισ. ευρώ.


Υπενθυμίζεται πως το ποσό που φτάνουν τα "κόκκινα δάνεια" των ιταλικών τραπεζών ανέρχεται στο τρομοκρατικό ύψος των 360 δισ. ευρώ.

Και οι πιέσεις από την Κομισιόν

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ρώμη έχει πάνω από το κεφάλι της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνεχίζει να επικρίνει τις έξτρα δαπάνες του προϋπολογισμού του 2017 που κατέθεσε πρόσφατα η Ρώμη.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε πώς "δε ζητάμε κάτι φοβερό. Απλά θέλουμε να χαλαρώσουμε το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος ώστε να έχουμε πόρους για να διαχειριστούμε τις μεγάλες προσφυγικές ροές και έξτρα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την τραγική κατάσταση αυτών που επλήγησαν από τους τελευταίους σεισμούς" ανέφερε ο Παντοάν.

Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα προτείνει αλλαγές στον προϋπολογισμό της Ιταλίας προς το τέλος του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα