Η αξιολόγηση "φεύγει", το χρέος "έρχεται"


Κρίσιμο για την δεύτερη αξιολόγηση είναι το σαββατοκύριακο που έρχεται. Ήδη οι δανειστές κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει να γράφουν και να σβήνουν πάνω στο προσχέδιο της συμφωνίας.

Η σύνταξη του κειμένου εξηγεί την απουσία ραντεβού μεταξύ υπουργών και θεσμών αυτές τις μέρες. Ωστόσο, το Σάββατο θα γίνει η μείζονος σημασίας συνάντηση μεταξύ της υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου και τους θεσμούς, για τα εργασιακά που είναι και το μεγάλο "αγκάθι" στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία ότι σε όλα τα ανοικτά ζητήματα θα

υπάρξει τελική συμφωνία, η οποία θα αποτυπωθεί στο EuroWorking Group, που θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το ισχυρό "όπλο" για να διεκδικήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Περιθώριο για τις ελπίδες αυτές άφησε ο Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση χρέους της χώρας στη σύνοδο του επόμενου μήνα.

"Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος" τόνισε.

Βέβαια, αντίθετη άποψη έχει ο γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτιμά πως δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία", επανέλαβε ο γερμανός υπουργός, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Ο γερμανός τσάρος υπογράμμισε ότι δεν βοηθά η ελάφρυνση χρέους.

Οπως σημείωσε, η Αθήνα δεν έχει κάνει αρκετά, σημειώνοντας ότι δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τα εργασιακά και την ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη..

Keywords
Τυχαία Θέματα