Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνάντηση για το Κυπριακό

10:52 3/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Μέσα σε ένα τεταμένο πολίτικο κλίμα, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να εξακολουθεί να φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο, αυτή την ώρα, πραγματοποιείται την Δευτέρα το τετ α τετ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της ΝΔ, που ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του πρωθυπουργού, μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασισμένος να συζητήσει αποκλειστικά και μόνο το συγκεκριμένο

θέμα (που είναι στην ατζέντα της συνάντησης) και να μην επεκταθεί σε άλλα θέματα. Άλλωστε , όπως τόνιζαν στενοί του συνεργάτες , η απόσταση που τον χωρίζει από τις απόψεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας , της κοινωνικής πολιτικής, της παιδείας κ.λ.π είναι χαώδης και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης.

Αλλά και στο Κυπριακό , ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πάγια θέση του κόμματος του πως οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την Λευκωσία και ότι η Αθήνα αυτό που πρέπει να κάνει είναι να στηρίξει τις επιλογές των Κυπρίων. Πρώην υπουργοί θύμιζαν επίσης πως αυτή ήταν και η στρατηγική επιλογή που είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, όταν στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το σχέδιο Ανάν. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση είχε στηρίξει την επιλογή του αείμνηστου προέδρου Παπαδόπουλου και είχε αποφύγει να επηρεάσει τις εξελίξεις προς κάποια κατεύθυνση.

Στη ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που "βλέπουν" πίσω από την κίνηση του κ. Τσίπρα να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να προβάλει μια εικόνα εθνικής συνεννόησης, μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και και απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που υπάρχουν. Για τον λόγο αυτό, ο κ, Μητσοτάκης δεν προτίθεται να μετακινήσει το πολιτικό του ενδιαφέρον και θα επιμείνει στην οικονομία. Ήδη χθες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε την "λίστα του τρόμου", τους νέους φόρους δηλαδή που ισχύουν από την 1η ημέρα του νέους έτους.

Αυξήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο πολιτικός στόχος της ΝΔ είναι να αναδείξει την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα να προβάλει τις δικές της θέσεις για την ανάγκη μείωσης των φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος. Όλα αυτά γίνονται με στραμμένο το βλέμμα των "γαλάζιων" στελεχών στην συνεδρίαση του Euro Working Group στις 12 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών και θα ξεκαθαρίσει κατά ένα μεγάλο μέρος το τοπίο ως προς την δεύτερη αξιολόγηση. Οι οριστικές αποφάσεις για την πορεία τη ελληνικής οικονομίας αλλά και για τιμές πολιτικές εξελίξεις στην χώρα θα ληφθούν - σύμφωνα με τη ΝΔ - στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 26 του μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα