Οι "επιπτώσεις" του Τραμπ στο Φόρουμ του Νταβός

10:52 3/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Του Αλέξανδρου Βελμάχου

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να παραστεί στις εργασίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που, όπως κάθε χρόνο θα γίνει στο Νταβός της Ελβετίας. Το Φόρουμ είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου και πέρα από την απουσία της Γερμανίδας πολιτικού, απών θα είναι και ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Αυτή η επιλογή από τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων

χωρών της Ευρωζώνης δε φέρεται είναι τυχαία σε σχέση με τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες σε Γαλλία και Γερμανία για αργότερα μέσα στο 2017. Όπως ανέφεραν από χθες αρκετά διεθνή media, πολλοί από τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων που καλούνται παραδοσιακά στο φόρουμ και δίνουν παρών στις εργασίες του, κρίνουν πως εν μέσω ενός προβληματικού διεθνούς πολιτικού σκηνικού, το να συναγελαστούν με κάποιους από τους μεγαλύτερους επικεφαλής των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιριών και εν γένει με την ελίτ των golden boys (όπως είναι το κοινό που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στο ελβετικό θέρετρο) θα ήταν μια κακή ιδέα για τη δημόσια εικόνα τους.

Και αν παραπάνω άποψη για τη δημόσια εικόνα και το "γκελ" που θα κάνει αυτή δε ισχύει για τον Φρανσουά Ολάντ (ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του στο Ελιζέ), αυτό δεν ισχύει για την Μέρκελ η οποία θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Πέρα από το ζήτημα της προεκλογικής εικόνας για τις κάλπες σε Γαλλία και Γερμανία, υπάρχει και το ανοιχτό μέτωπο της τρομοκρατίας, με τη λογική να ορίζει πως θα ήταν υπερβολικό την ώρα που σφίγγει ο "κλοιός" των επιθέσεων οι ηγέτες των χωρών που πλήττονται περισσότερο να πηγαίνουν και να λαμβάνουν μέρος στις γεμάτες χλιδή τετραήμερες εκδηλώσεις του φόρουμ.

Την ίδια ημερομηνία με την είσοδο του Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Το φόρουμ του Νταβός ολοκληρώνει τις εργασίες του την ίδια μέρα που ο Ντόναλτ Τραμπ αναλαμβάνει και επίσημα καθήκοντα ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.Και υπάρχει και ο συμβολισμός της κοινής παρουσίας (ή καλύτερα της μη παρουσίας) των ξένων ηγετών με δύο στενούς συνεργάτες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, Γκάρι Κον και Άντονι Σκαραμούτσι, οι οποίοι θα δώσουν το παρών στην Ελβετία.

Ποιοι θα πάνε

Από τους ηγέτες της ΕΕ, δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο φόρουμ κάποιος από τους αρχηγούς των μεγάλων χωρών της Ένωσης. Η συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέσα Μέι παραμένει στον "αέρα" όπως και η παρουσία του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους έχουν "φιξάρει" ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ενώ το φόρουμ θα έχει και ελληνικό "χρώμα" καθώς και ο δικός μας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα