Τουρκμενιστάν: Αναστέλλεται η εξαγωγή φυσικού αερίου στο Ιράν

10:52 3/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Η εταιρία φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, Turkmengaz, διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ιράν στο πλαίσιο μακροχρόνιας διένεξης εξαιτίας καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιρανικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, λίγες μέρες αφότου η Τεχεράνη είχε δηλώσει ότι το θέμα είχε διακανονιστεί προσωρινά.

«Η Turkmengaz ξαφνικά και (...) με παράλογο τρόπο, σε αντίθεση με την συμφωνία μας, διέκοψε τις παραδόσεις αερίου στο Ιράν σήμερα το πρωί, απαιτώντας την άμεση πληρωμή του αμφισβητούμενου ποσού», δήλωσε ο εκπρόσωπος

της «Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Αερίου» (ΕΙΕΑ) καλώντας τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις παραγωγής σε εργοστάσια ενέργειας και οι μειώσεις βιομηχανικής χρήσης του φυσικού αερίου θα αποτρέψουν τυχόν ελλείψεις στην αγορά κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Εκπρόσωπος της εταιρίας Turkmengaz απέφυγε να απαντήσει άμεσα.

Προ εβδομάδων Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι το Τουρκμενιστάν είχε απειλήσει να διακόψει τις εξαγωγές αερίου λόγω καθυστερούμενων οφειλών περίπου μίας 10ετίας, ύψους περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,71 δις ευρώ) και ότι σκοπεύουν να παραπέμψει το θέμα σε διαμεσολάβηση. Την Παρασκευή, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ ανακοίνωσε την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας με το Τουρκμενιστάν προκειμένου να συνεχιστούν οι εξαγωγές αερίου.

Το Ιράν έχει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο νότο αλλά εισάγει αέριο από το Τουρκμενιστάν από το 1997 προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια τις βόρειες επαρχίες του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα