"Φίλος" υπό προϋποθέσεις ο Μοσκοβισί: Οι δεσμεύσεις και η μπηχτή Τσίπρα για τη λιτότητα


Σε ρόλο... "πυροσβέστη"... υπό προϋποθέσεις κατέφτασε την Τετάρτη στην Αθήνα ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μετέφερε την εντολή, που έχει, για την εξεύρεση λύσης ως προς το εληνικό ζήτημα, τόνισε ότι υπάρχει βούληση για την επίτευξη συμφωνίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, "ξόρκισε" τα σενάρια περί grexit, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι ως "σύμμαχος" είναι απαιτητικός, ζητώντας περαιτέρω προσπάθειες από την Ελλάδα.

Από

την πλευρά του ο πρωθυπουργός, στο ραντεβού του με τον Γάλλο Επίτροπο, έδωσε έμφαση και βαρύτητα στα καλύτερα του αναμενομένου έσοδα, τονίζοντας ότι η υπεραπόδοση δημιουργεί αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά, επικαλούμενος μάλιστα τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το μπαλάκι στον Μοσκοβισί για τη λιτότητα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ούτε ένα ευρώ μέτρα παραπάνω.

"Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού που πρέπει να τις σεβαστούν όλοι. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι φτάνει πια η λιτότητα για την Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μια συζήτηση για μέτρα ακόμα και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, αλλά και για μείγμα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο", είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, χρειάζεται ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. "Πρέπει να δημιουργήσουμε μια "συμμαχία λογικής". Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός", συμπλήρωσε ο ίδιος.

"Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά. Υπήρξε ανάπτυξη αντί για ύφεση το 2016 και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη", απάντησε ο Μοσκοβισί.

"Στα δημοσιονομικά υπήρξε υπεραπόδοση, τόσο το 2015, όσο και το 2016. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει φέτος και το 2018, προσέθεσε. Όλα πρέπει να γίνουν με βάση τους πραγματικούς αριθμούς", τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος.

Όπως είπε, το Eurogroup μπορεί να θέσει τις παραμέτρους της συμφωνίας. "Με λίγη προσπάθεια από όλους μπορούμε να τα καταφέρουμε", δήλωσε ο Μοσκοβισί.
"Κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων για να είναι η ελληνική οικονομία ελκυστική. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την οικονομία. Πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία", σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ. «Ολοι πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα».

Σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, μαζί με το ΔΝΤ.

Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών νωρίτερα, όπου έγινε το πρώτο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι "υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Εγώ και ο Ντάισελμπλουμ έχουμε εντολή να βρούμε λύση".

"Προετοιμαζόμαστε για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης", συμπλήρωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

"Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Η κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη, η πρόβλεψη μας είναι ότι μπορεί να γίνει καλύτερη το 2017 και να υπάρξει υπεραπόδοση αλλά γι' αυτό χρειάζονται προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη", τόνισε ο Μοσκοβισί.

"Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά διακινδύνευση της Eυρωζώνης» προειδοποίησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδέχτηκε με θερμά λόγια τον επίτροπο της ΕΕ στο Προεδρικό Μέγαρο και τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος.

"Σας απονέμω το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικα, ως επίτροπος έχετε συμβάλει τα μέγιστα για υπεράσπιση της ενότητας της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της. Η δράση σας πολύ θετική για τη χώρα μου", είπε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε με νόημα: «Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός ευρώ είναι διακινδύνευση της ίδιας της ευρώ ζώνης. Ασκείτε, λοιπόν, στον ανώτατο βαθμό τα καθήκοντά σας".

"Είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της ευρωζώνης. Αυτή τη μάχη, που διεξαγάγω εδώ και χρόνια, θα συνεχίσω να την δίνω. Ελλάδα είναι σαν τον φοίνικα, επιδεικνύει πάντα το θάρρος με τους ηγέτες της. Θα ρίχνω λοιπόν πάντα γέφυρες με τις Βρυξέλλες, αλλά θα είμαι ένας φίλος απαιτητικός", σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Keywords
Τυχαία Θέματα