Έρευνα: Στα 16 δισ. ετησίως η φοροδιαφυγή στη χώρα μας


Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που παρουσιάζει η εφημερίδα "Καθημερινή" σχετικά με το μέγεθος φοροδιαφυγής, αλλά και την κατανομή των φόρων που πληρώνονται στο κράτος.

Το πλέον χαρακτηριστικό είναι πως μόλις 120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράττει το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της διαΝΕΟσις.

Πρόκειται για πολίτες με εισοδήματα 42.000 ευρώ και άνω και αποτελούν το 1,6% των φορολογούμενων, σύμφωνα με δεδομένα από το 2014.

Απογοητευτικό είναι το νούμερο των χρημάτων που χάνει το Δημόσιο

ετησίως, το οποίο αγγίζει ακόμα και τα 16 εκατομμύρια ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής. Ποσό που αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους.

Ως αιτίες της φοροδιαφυγής επισημαίνονται η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία, οι χιλιάδες νόμοι, οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αναζητηθούν στην φορολογική πολιτική και στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας εν γένει.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, οι άγαμοι είναι αυτοί που φαίνεται να φοροδιαφεύγουν λιγότερο σε σύγκριση με τους έγγαμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα