Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 22-03-2017

10:28 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 22-3-2017
Δικαστικό
Αθώοι όλοι στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου
Αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των ανταλλαγών του ελληνικού δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου, καθώς οι δικαστές αναγνώρισαν ότι τόσο η λίμνη Βιστωνίδα όσο και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο δημόσιο.
Μεταξύ των 14 κατηγορουμένων ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ,

ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.
Οι δικαστές έκριναν ότι δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις, που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ της Ξάνθης για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, αναφέρει:
«Ο σκληρός και άδικος πόλεμος που υπέστη τότε η ΝΔ, βασισμένος στο ψέμα και στην λάσπη, γεννά το ερώτημα πως θα ήταν σήμερα η καθημερινότητα μας, αν η Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων και της ευθύνης είχε από τότε νικήσει την δημαγωγία και το λαϊκισμό. Σύντομα, οι δυνάμεις του χθες, που μόνο έβλαψαν την πατρίδα, θα αποτελούν μια κακή ανάμνηση».
Κοινωνική Οικονομία

Ελαιουργείο και πρώτη επεξεργασία βιομηχανικής κάνναβης από ΚΟΙΝΣΕΠ «Θεογένης»
Πλώρη για αξιοποίηση ελαίου και ανθού της κλωστικής κάνναβης βάζει δυνατά η ΚΟΙΝΣΕΠ Θεογένης από τον Έβρο, καθώς αναμένει την μελέτη για το οριστικό σχήμα για τη Λειτουργία εργοστασίου, για την πρώτη επεξεργασία του φυτού.
Πιο άμεσα υλοποιήσημο φαίνεται να είναι και η λειτουργία του βρώσιμου λαδιού της κλωστικής κάνναβης, που θεωρείται υπερ τροφή, του οποίου η τιμή ανέρχεται στα 40 ευρω το λίτρο.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων το μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ Σπύρος Δέδογλου, αναγνωρίζοντας πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή των καλλιεργειών και κυρίως της νοοτροπίας των Αγροτών, αξιοποιώντας και με την μεταποίηση κάποιες από τις 25.000 χρήσεις της κλωστικής κάνναβης.
«Σε πρώτο στάδιο θέλουμε πολλούς παραγωγούς που θα βάλλουν όχι πολλά στρέμματα και ευτυχώς βρίσκουμε ενδιαφέρον από Αγρότες και του Έβρου και της Ροδόπης για τη συγκέντρωση της κατάλληλης προς αξιοποίηση ποσότητας.
Πρόγραμμα Περισυλλογής νεκρών ζώων από την ΑΜ-Θ
Πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων εφαρμόζεται στην Περιφέρεια ΑΜΘ . Η περισυλλογή και απόρριψη των νεκρών ζώων γίνεται καθημερινά (εργάσιμες και αργίες), χωρίς καμία επιβάρυνση του κτηνοτρόφου αφού όλα τα έξοδα καλύπτονται από το έργο. Για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, οι κτηνοτρόφοι επικοινωνούν άμεσα με την εταιρεία, «KAFSIS Α.Ε», στο τηλέφωνο 2108960100, όλο το 24ώρο.

Κόμματα
Εκδήλωση – παρουσίαση των θέσεων του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ
Εκδήλωση – παρουσίαση των θέσεων του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00΄στο Εργατικό Κέντρο με ομιλητή τον Βασίλη Καταπόδη, μέλος του Γραφείου της Ε.Π. Αν.Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ.

Αυτοδιοίκηση
Επέκταση του συστήματος ασύρματης διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ξάνθης, συνολικού προϋπολογισμού 1.845.945 ευρώ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΑΜΘ 2014-2020
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, ένα νέο έργο που αφορά στην προμήθεια καινούριων σταθμών τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ξάνθης, συνολικού προϋπολογισμού 1.845.945 ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020.
Σήμερα, το σύστημα ασύρματης διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης στο Δήμο Ξάνθης αποτελείται από έναν κεντρικό και 20 τοπικούς σταθμούς ελέγχου. Το έργο θα επιτρέψει την προμήθεια και λειτουργία 56 νέων τοπικών σταθμών ελέγχου αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας σημαντικά το ήδη υπάρχον σύστημα.

Υγεία
Στο πλευρό των καθαριστριών ο Σύλλογος Γυναικών
Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης συμπαρίσταται με ανακοίνωσή του στον αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων, (καθαριστριών, τραπεζοκόμων, φύλαξης) του Νοσοκομείου Κομοτηνής που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απόλυσή τους μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργούνται οι συμβάσεις των Νοσοκομείων με εργολάβους εργαζομένων και καταρτίζονται ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με εργαζόμενους που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Οι τωρινοί εργαζόμενοι όμως χάνουν την δουλειά τους αν δεν συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια, αφού η προϋπηρεσία τους συγκεντρώνει λιγότερα μόρια από άλλους υποψήφιους και δεν τους εξασφαλίζει την επαναπρόσληψη.

Περιβάλλον
Παγκόσμια ημέρα νερού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου, η εθελοντική ομάδα “Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής” του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής διοργανώνει εκδήλωση στις δώδεκα το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Βενιζέλου.

Τοπεθέτηση φωλιών για Κιρκινέζια
Δράση για την ενημέρωση και ενίσχυση της αναπαραγωγής του Κιρκινεζιού διοργάνωσαν την προηγούμενη βδομάδα ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας -Ισμαρίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης και την ΜΚΟ GreenBalkans (Βουλγαρία). Συνολικά έγινε η τοποθέτηση συνολικά 14 τεχνητών φωλιών Κιρκινεζιών στους οικισμούς Καλαμόκαστρο, και Άγιοι Θεόδωροι.

Εκπαίδευση
Η Θεατρική Ομάδα του 8ου Γυμνασίου Δροσερού στο σχολικό φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο»
Μια θεατρική ομάδα 9 μαθητών από το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης κατάφεραν να τραβήξουν τα φώτα της Πανελλήνιας δημοσιότητας πάνω τους. Με συνοδούς τις καθηγήτριες Ηλιάδου και Δαμιανάκη συμμετείχαν στο σχολικό φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Μονής Λαζαριστών στην Θεσ/νίκη στις 19/03. Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Πανελληνίου Δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση, με την συνεργασία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Γκαγκαλίδης, οι μικροί «ηθοποιοί» από την Ξάνθη τράβηξαν τα βλέμματα τόσο για τις ικανότητές τους στο σανίδι, όσο και για τη ρομά καταγωγή τους από το Δροσερό καθώς οι θεατές κατανόησαν την προσπάθεια και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών.
Η εκδήλωση έκλεισε με όλες τις σχολικές ομάδες να εμφανίζονται και να κατακλύζουν την σκηνή του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών και τους 500 θεατές να χειροκροτούν.

Μαθητές από το Παλέρμο στο Γυμνάσιο Γενισέας
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning – Erasmus + , “Water Power”, φιλοξενήθηκαν 22 μαθητές Γυμνασίου από το σικελικό χωριό Gangi, της περιοχής του Παλέρμο σε οικογένειες της Γενισέας και των γειτονικών χωριών. Την αποστολή συνόδευαν 4 καθηγήτριες. Στην 5ήμερη παραμονή τους ήρθαν σε επαφή με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς παρακολούθησαν μαθήματα τα οποία προσαρμόστηκαν στην αγγλική γλώσσα, συμμετείχαν σε συμβολικό αγώνα δρόμου για την αξία του καθαρού πόσιμου νερού στον Πετεινό και ξεναγήθηκαν σε περιοχές φυσικής ομορφιάς, πνευματικής και πολιτιστικής αξίας: Δασικό χωριό «Ερύμανθος», Υδροβιότοπος Νέστου – Γαλάνη, Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, Πόρτο Λάγος – Άγιος Νικόλαος, Μοναστήρια Ξάνθης, Παλιό Τζαμί Γενισέας.
Η τελετή αποχαιρετισμού έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γενισέας με τη συνδρομή και φυσική παρουσία όλων των παραπάνω, αντιδημάρχων, δημοτικών υπαλλήλων, γονέων, καθηγητών και μαθητών.
Αγώνας ποδοσφαίρου ενάντια στην ενδοσχολική βία και υπέρ της αλληλεγγύης
Σήμερα στις 11:00 θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας κοινωνικής σημασίας και αλληλεγγύης, μεταξύ της Γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Ξάνθης «Βασίλισσα Θράκης» και της Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Γυναικών.
Aγορά-Εθελοντισμός
Με πρωτοβουλία της Διοικήσεως της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, καλούνται να δώσουν Αίμα όλοι οι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Έμποροι του Νομού αύριο 9:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στην πλατεία της Κομοτηνής, όπου θα υπάρχει Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας.

Σύλλογοι

Βασικό Σχολείο Διασωστών
Με το τρίπτυχο: Αυτοπροστασία – Υποστήριξη της Ομάδας- Τεχνικές Διάσωσης στο Υγρό στοιχείο, κύλησε το Σαββατοκύριακο το πρόγραμμα του Βασικού Σχολείου Διασωστών, που διοργανώνει η ΕΟΔ Ροδόπης. Σήμερα το Βασικό Σχολείο θα συνεχιστεί με θέματα: Βασική Μετεωρολογία-Κεραυνοί, αεροδιάσωση, με εισηγητή, τον Γενικό Διευθυντή Εκπαίδευσης της Εθελοντικής ΜΚΟ Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ζαφείρη Τρόμπακα.

Πολιτισμός
Λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου
Το Λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, λειτουργεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, τις μέρες από Τρίτη έως και Σάββατο, 9.00 – 13.00, στην οδό Αγίου Γεωργίου 13. Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2531025931 για πληροφορίες και οργανωμένες ξεναγήσεις.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ηγούμενος εφραίμ, ειδήσεις, εφραιμ, κεδ, ελλαδα, ευρω, αμθ, εταιρεία, ΚΚΕ, ΑΣΕΠ, europe, βενιζελος, μκο, αιγαιο, θεατρο, οηε, ξανθη, erasmus, εοδ, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, η ημέρα της γης, δραση, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, ηγούμενος εφραίμ, δυνατα, ακινητα, δουλεια, μκο, οηε, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, φυσικη, ψεμα, αιμα, αμθ, απιστια, αφορμη, βδομαδα, βιστωνιδα, γεωργιου, γινεται, γλωσσα, γρηγορης, δελτα, διευθυνση, δημοσιο, δωδεκα, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ενημερωση, εοδ, εξοδα, εταιρεία, ζωων, εμποροι, υποθεση, κεδ, λαγος, λειτουργια, λιτρο, μορια, ομαδα, παρουσιαση, ρομα, σαββατο, συντομα, συγκεντρωση, σχολειο, τιμη, τριτη, φεστιβαλ, κωνσταντινος, αγωνας, δημητρης, δικαιωμα, erasmus, europe, χωρα, υγρο, μελετη, μητροπουλος, νομικου, ομαδες, πληροφοριες, σκηνη, σπυρος, τηλε, θεματα
Τυχαία Θέματα