Διεθνή ΜΜΕ: Ο Τσίπρας δεν έχει άλλο χρόνο για... διλήμματα

12:24 9/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Της Βούλας Μαλαίνου

Το σενάριο των εκλογών "παίζουν" ψηλά τα διεθνή ΜΜΕ μπροστά στο αδιέξοδο, όπου βρίσκεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που το ΔΝΤ ζητεί και νέο αίμα από την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανοίγει "παράθυρο" σε Grexit

και η "πυροσβεστική", πολιτική λύση, την οποία περιμένει η Αθήνα από την Κομισιόν και συγκεκριμένα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ενώ νεότερα για την επιστροφή της τρόικας δεν υπάρχουν, "βροχή" πέφτουν σε καθημερινή βάση τα δημοσιεύματα-κυρίως του γερμανικού Τύπου-που μιλούν για διλήμματα, αναφερόμενα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από τη στιγμή που σύσσωμοι οι εταίροι της χώρας επιζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εν μέσω και ενός εκλογικού 2017, η κυβέρνηση της Αριστεράς καλείται να βάλει υπογραφή στο πιο επώδυνο πακέτο μέτρων στα 7 χρόνια λιτότητας, το οποίο η κοινή γνώμη δεν μπορεί να "σηκώσει". Διαφορετικά, η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, όπου απειλείται με πιστωτική "ασφυξία" λόγω των λήξεων ομολόγων, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ.

Μετά και το χθεσινό προειδοποιητικό μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών "ή μέτρα ή grexit" και την "κωλοτούμπα" του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφότου "κατακεραύνωσε" το Ταμείο για τη "σκληρή" και "ξεπερασμένη", όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, έκθεσή του για το ελληνικό χρέος, στη συνέχεια διεμήνυσε ότι αν το ΔΝΤ δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα, η Ολλανδία θα αποχωρήσει από αυτό, ο ξένος Τύπος δίνει τρία σενάρια για τη χώρα μας και την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα: ή τέταρτο μνημόνιο ή εκλογές και "καταποντισμός" του ΣΥΡΙΖΑ ή επιστροφή στη δραχμή.

Σημερινό δημοσίευμα της WSJ τονίζει τη δύσκολη θέση, όπου έχει φέρει την Ελλάδα η κόντρα του ΔΝΤ με τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για "ατελείωτο δράμα". Ειδικότερα, σύμφωνα με την WSJ, η ελληνική πολιτική σκηνή δεν πείθει ούτε το Ταμείο ούτε και το Βερολίνο πως μπορεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Όπως δε σημειώνεται, η Αθήνα ελπίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θα αποδεχτεί ένα πρόγραμμα χωρίς επιπρόσθετα μέτρα και πως το ΔΝΤ θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις του. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό συμβεί τελικά, πάλι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να ψηφίσει ένα ακόμα πακέτο μέτρων λιτότητας. Κοινώς, η εφημερίδα "μυρίζει" εκλογές, εκτιμώντας πως ο κ. Τσίπρας θα "δραπετεύσει" από το θρίλερ της αξιολόγησης, αφήνοντας τις δυσκολότερες προκλήσεις για τον επόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος έρχεται από τη... Δεξιά.

Πάντως, στη Γερμανία ο Τύπος "βλέπει" και δραχμή, ενώ και η πολιτική σκηνή της χώρας, η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό ενόψει εκλογών, υποστηρίζει το σενάριο grexit και μετά "κούρεμα" του χρέους, αφότου μάλιστα ο Σόιμπλε διευκρίνισε ότι haircut δεν μπορεί να ισχύσει για μία χώρα εντός της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του κόμματος Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) τόνισε πως πρώτα πρέπει να προκύψει το Grexit και μετά να δοθεί η απομείωση χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει, ωστόσο, να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στο Deutschlandfunk, προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει επιδοτήσεις που θα διατεθούν για υποδομές ή τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

"Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει διαγραφή χρεών", δήλωσε ο Λίντνερ. "Τα χρέη της Ελλάδας μπορούν να διαγραφούν μόνο εκτός της ευρωζώνης, άρα μιλάμε για Grexit".

Ο Λίντνερ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, άρα η στρατηγική χρειάζεται να αλλάξει.

Σημειώνεται πως το FDP εμφανίζεται στις δημοκοπήσεις να δίνει μάχη για την είσοδο στη Μπούντεσταγκ, ενώ σε περίπτωση που εισέλθει τελικώς στη γερμανική βουλή οι αναλυτές αναμένουν να είναι ένα από τα κόμματα με τα οποία η Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να συμμαχήσει για την επόμενη κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα