Ανησυχία για το πολιτικό σκηνικό της ΕΕ "δείχνουν" τα πρακτικά της ΕΚΤ


Τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Δεκέμβριο που αποφάσισε την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων αλλά κατά 20 δισ. ευρώ πιο κάτω έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της τράπεζας αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι ήθελαν να διατηρήσουν τις αγορές ομολόγων

κατά τη διάρκεια ενός έτους στο οποίο "θα μπορούσε εύκολο να επικρατήσει η αστάθεια, που σχετίζεται κυρίως με κρίσεις που προκύπτουν από το πολιτικό περιβάλλον".

Σειρά εθνικών εκλογών πρόκειται να λάβουν χώρα φέτος σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων Γερμανία και Γαλλία.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής προειδοποίησαν ότι ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων ενεργειακών τιμών, ο επαναλαμβανόμενος πληθωρισμός "απέτυχε να εμφανίσει σαφή σημάδια μιας πειστικής ανάκαμψης".

Και πάλι, η απόφαση της ΕΚΤ να επιβραδύνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων, αποτυπώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, και μια μικρότερη πιθανότητα η περιοχή να περιέλθει σε αποπληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα μειώσει το ρυθμό των αγορών στα 60 δισ. ευρώ από τα 80 δισ. ευρώ, από τον Απρίλιο και μετά. Το πρόγραμμα αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα