Στέφανος Γκίκας: Μια δυσμενής για τα Εθνικά μας Συμφέροντα Λύση, είναι πολύ Χειρότερη από την «μη Λύση»


Γράφει ο τ. Βουλευτής της ΝΔ και πρ. Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ, Στέφανος Γκίκας

Αυτές τις μέρες το Κυπριακό ζήτημα είναι στην κορυφή της ατζέντας των Εθνικών μας θεμάτων. Οι προσπάθειες σύγκλισης και συμφωνίας των δύο πλευρών επί 43 χρόνια, έρχονταν αντιμέτωπες με τις εμμονές, την αδιαλλαξία και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Σήμερα, παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν σημειωθεί προς την σύγκλιση, οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολλές και είναι ουσιώδεις.

Τί θα γίνει για παράδειγμα με την εκ περιτροπής Προεδρία, με την "κάθετη" αναλογία 2:1 στην

Δημόσια Διοίκηση, με την εκπροσώπηση στις Ανεξάρτητες Αρχές, με τα "συγκεκαλυμμένα" veto, με τις Εποπτικές Αρχές, με το περιουσιακό, με τις «εναλλακτικές» περιουσίες, με το κρίσιμο εδαφικό ζήτημα, με το εργασιακό των Τούρκων υπηκόων, με τον έλεγχο του Εναερίου Χώρου, με το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων, με τις Συνταγματικές Αναθεωρήσεις, με τα κατοχικά στρατεύματα, κλπ? Η απάντηση είναι «μάλλον ελάχιστα», γιατί η αδιαλλαξία των Τουρκοκυπρίων – με τις πιέσεις της Άγκυρας – δεν επιτρέπει κάποια περαιτέρω αισιοδοξία. Η Άγκυρα επιθυμεί μια Κύπρο που να εξυπηρετεί τα στενά τουρκικά συμφέροντα και όχι μια Κύπρο, ισότιμο μέλος της Διεθνούς κοινότητας, μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, αυτόνομο και αυθύπαρκτο κράτος, με λειτουργικές κρατικές δομές, με κυριαρχικά δικαιώματα απόλυτα σεβαστά από όλους, με δική του ΑΟΖ, FIR, κλπ. Και είναι προφανές – από αυτά που διαρρέουν – ότι συγκεκριμένες προτάσεις των Τουρκοκυπρίων, π.χ. για την «διακυβέρνηση», δεν μπορεί να είναι λειτουργικές και βιώσιμες σε ένα ενιαίο, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η όποια λύση, θα πρέπει να σέβεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων – όπως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - και βέβαια να υπακούει στην κοινή λογική και τα διεθνή πρότυπα διακυβέρνησης. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διανύσει πολύ δρόμο και έχει συμφωνήσει σε αρκετές από τις τουρκοκυπριακές απαιτήσεις και προτάσεις. Τώρα η «μπάλα» βρίσκεται στα χέρια των Τουρκοκυπρίων. Άλλες υποχωρήσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν. Όλοι συμφωνούν ότι μια μη βιώσιμη και λειτουργική λύση που απλώς θα ικανοποιεί την Τουρκία, ή με άλλα λόγια, μια δυσμενής για τα εθνικά μας συμφέροντα λύση, είναι πολύ χειρότερη από την «μη λύση» στην παρούσα φάση.

Σε κάθε περίπτωση και να υπάρξει σύγκλιση, η όποια τελική Συμφωνία θα περάσει από την διαδικασία του Δημοψηφίσματος και εδώ, υπάρχει η σημαντικότερη και ασφαλέστερη "δικλείδα ασφαλείας", αυτή της κρίσης του καλώς ενημερωμένου Ελληνοκυπριακού λαού....".

Keywords
Τυχαία Θέματα