Hilton Groups: "Τρίτη και 13" για Αχτσιόγλου-Βελκουλέσκου με φόντο τη "ρουκέτα" Τόμσεν


Της Βούλας Μαλαίνου

Άκαμπτη στάση απέναντι στα αιτήματα του Οικονομικού επιτελείου και της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου αναμένεται να τηρήσει η "σιδηρά κυρία" του ΔΝΤ στα σημερινά Hilton Groups. Εξάλλου, η... προθέρμανση για το σκληρό ροκ έχει ήδη γίνει από τον Πόλ Τόμσεν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε μέσω ανοιχτής επιστολής του την κυβέρνηση του Αλέηξη Τσίπρα

να διαλέξει... πλευρά: ή θα προσχωρήσει στις θέσεις των Ευρωπαίων ή στις αντίστοιχες του Ταμείου.

Το αξιοπρόσεχτο δε είναι ότι η ηχηρή αυτή παρέμβαση έγινε, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έστελνε από το βήμα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μήνυμα ότι η κυβέρνησή του δεν θα πάρει και νέα μέτρα, υποχωρώντας στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Άστραψε και βρόντηξε ο κ. Τόμσεν, αφήνοντας αιχμές ως προς την αριστερή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η εκείνη ευθύνεται για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, οπότε καλά θα κάνει να μην πετάει το "μπαλάκι" στο ΔΝΤ. Με "φόντο" τις χθεσινοβραδινές αυτές εξελίξεις και ενώ ο κ. Τσίρας θα "μοιράζει" και άλλα... προεκλογικά "δώρα" από τη Νίσυρο, τα "βλέμματα" είναι πλέον στραμμένα στην Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ήδη λίγες ώρες προτού πατήσει πόδι στην Αθήνα, επανέλαβε τη θέση του Ταμείου ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος είναι υπεραισιόδοξοι.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, η οποία θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη με το κουαρτέτο των δανειστών, έσπευσε νωρίς το πρωί της Τρίτης να επισημάνει σε συνέντευξή της "Στο Κόκκινο" ότι οι θεσμοί στο Χίλτον με τους εκπροσώπους της Κομισιόν στις Βρυξέλλες διαφέρουν ως προς τον τρόπο, με τον οποίο τοποθετούνται πάνω στα εργασιακά, αναφερόμενη στα "παζάρια" για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

"Να διακρίνουμε τους εκπροσώπους της Κομισιόν από την Ε.Ε.(...) οι ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή στον Ζ.Κ. Γιούνκερ να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, τα συνδικάτα σήκωσαν το θέμα ακόμα πιο ψηλά, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στις αίθουσες του Χίλτον, είναι διστακτικοί να υποστηρίξουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο απέναντι στο ΔΝΤ", υπογράμμισε η κυρία Αχτσιόγλου. Συμπλήρωσε δε πως τα ευρωπαϊκά κείμενα, που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα, δεν είναι κείμενα αρχών, αλλά νομικά δεσμευτικά κείμενα για τα μέλη και τα όργανα της Κομισιόν.

Για το "καυτό" ζήτημα των ομαδικών απολύσεων βέβαια ούτε κουβέντα από το στόμα της νεαρής υπουργού. Όπως έγραφε και χθες το pagenews.gr, μπορεί ο κ. Τσίπρας στο πρόσφατο διάγγελμά του να «ανέμισε» ξεχασμένες «κόκκινες γραμμές» από την εποχή προ του ανασχηματισμού, τονίζοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δίχως η Αριστερά να υπογράψει και τέταρτο μνημόνιο, ωστόσο, οι πληροφορίες δεν μιλούν για «κόκκινα πανιά.

Τουναντίον, η «ψαλίδα» ως προς τα εργασιακά λέγεται πως κλείνει με σημαντικούς συμβιβασμούς από την 31χρονη Αχτσιόγλου, η οποία ενώ δείχνει κάτι να κερδίζει από τις διαβουλεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, ωστόσο η ίδια φέρεται να κάνει όπισθεν ως προς το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο οι εταίροι δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζει» την οπισθοχώρηση της κυρίας Αχτσιόγλου, όπως ακριβώς κάνει και με την εκλολογία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση λέει πως πρώτον, δεν πρόκειται να δεχτεί πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, παρουσιάζοντας την πρόταση του κ. Τσακαλώτου για πλεονάσματα 2,5% και η μονάδα που θα «απελευθερωθεί», να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη, με φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Δεύτερον, πως σε μία «ύστατη» κίνηση απεμπλοκής, θα μπορούσε να δεχθεί παράταση του «κόφτη» για μετά το 2018 μέσω μίας συμφωνίας στο Eurogroup και χωρίς αυτή η παράταση να νομοθετηθεί εκ των προτέρων . Σημειώνεται πως όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή «ο καβγάς για τον "κόφτη" και αν πρέπει πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρξει ένας άλλος μηχανισμός, είναι λόγω της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών».

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pagenews.gr, οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα μέτρα-αντίβαρο τόσο για το "πάγωμα" της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά όσο και για τον "μποναμά" προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως προβλέπουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Επισημαίνεται ότι με βάση τη συμφωνία του 2015 κάθε φορά που εμφανίζεται πλεόνασμα, ένα 30% από αυτό θα πρέπει "πηγαίνει" στο χρέος, ένα άλλο 30% στα ληξιπρόθεσμα και ένα ακόμη 30% στην κοινωνική πολιτική. Όπως πληροφορείται το pagenews.gr, οι θεσμοί "τσινάνε" κυρίως όσον αφορά στα έκτακτα... προεκλογικά "δώρα" προς τους συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, προτεραιότητα και βαρύτητα θα έπρεπε να δοθεί στους άπορους, με ένα έκτακτο βοήθημα, τύπου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε κάθε περίπτωση όμως εφόσον συμφωνεί η Κομισιόν και όχι εν αγνοία της.

Μετά λοιπόν τους... "μποναμάδες" και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για διατήρηση των "κόκκινων γραμμών" όσον αφορά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, οι θεσμοί αναμένεται να απαντήσουν επί του πρακτέου αυτή τη φορά. Τρίτη και 13 σήμερα και στα Hilton Groups οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς και η κυρία Αχτσιόγλου, προσέρχονται στις διαβουλεύσεις με ηθικό κάθε άλλο παρά ακμαίο.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ επιμένει σε νέα "μαχαίρια" στις συντάξεις, σε μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 με 6.000 ευρώ και σε νομοθέτηση νέων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ τώρα για μετά το 2018, ως εγγύηση στα υψηλά πλεονάσματα 3,5% και ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τα περί "παγώματος" της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ θα δώσει το στίγμα της συνολικής νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης, εξαγγέλλοντας συνταγματική κατοχύρωση της «νησιωτικότητας», ώστε να δεσμεύονται όλες οι κυβερνήσεις.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί δε και σε άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και σε προσλήψεις.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την τακτική του... μποναμά, λίγο πριν μεταβεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου θα μετρήσει τις πολιτικές του "αντοχές". Άλλωστε, όπως γράφει σήμερα το pagenews.gr, με βάση αποκλειστικές πληροφορίες του ειδικού μας απεσταλμένου στη βελγική πρωτεύουσα, στο ραντεβού του κ. Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ θα "παιχτεί" η διατήρηση της Αριστεράς στην εξουσία. Ο πρωθυπουργός θα πει "ναι" στα μέτρα, αλλά "όχι" στην άμεση νομοθέτησή τους. Αν η καγκελάριος επιμείνει στη θέση ότι το Ταμείο πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, που σημαίνει πλήρη αποδοχή των όσων ζητεί, τότε ο κ. Τσίπρας θα γυρίσει πίσω στην Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές του ανακοινώσεις περί εκλογών...

Keywords
Τυχαία Θέματα