Eurogroup: Η Αθήνα παίρνει μέτρα, η τρόικα επιστρέφει


Με τη δέσμευση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για λήψη μέτρων για το 2019, επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να "ξεπαγώσει" η διαπραγμάτευση, έτσι ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων που ξεκινούν από την Ολλανδία τον ερχόμενο Μάρτιο και αναμένεται να κορυφωθούν, όταν ανοίξουν οι κάλπες στο Βερολίνο, το Σεπτέμβριο.

Στη μίνι σύσκεψη, που είχαν

λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με σύσσωμη την ομάδα των δανειστών, η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα θα ληφθούν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος, με τους οποίους δεν συμφωνεί το ΔΝΤ.

Σημειώμεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Τα "βλέμματα" τώρα στρέφονται στην επικείμενη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελας Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο, στον απόηχο των διαρροών που θέλουν τις δύο ισχυρές γυναίκες να έχουν συμφωνήσει πως οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν το 2018.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι οι θεσμοί έχουν έρθει σε κοινή θέση για την Ελλάδα. "Αναμένω πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα", ανέφερε ο ίδιος.

Ελλάδα χρειάζεται μέτρα, που θα ενισχύουν την οικονομικά ανάπτυξη", δήλωσε ο Σόιμπλε, στέλνοντας μήνυμα για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, ενώ επεσήμανε μάλιστα ότι «το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα".

"Στη σημερινή συνεδρίαση του θα ζητήσουμε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να επιστρέψουμε οι θεσμοί στην Ελλάδα", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος σημείωσε πως το ΔΝΤ επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν το Ταμείο πιστεί για την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα