Σημαντική πρόοδος για επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα

Σημαντική πρόοδο για την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα κατεγράφη κατά την έκτακτη συνάντηση των ελληνικών Αρχών με τους εκπροσώπους των θεσμών και των δανειστών, που ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Σε συμφωνία για επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα
κατέληξε η συνάντηση θεσμών και ελληνικών Αρχών πριν από το Εurogroup.

Σύμφωνα με πηγή του ΚΥΠΕ, οι ελληνικές Αρχές δέχθηκαν την επί της αρχής προληπτική νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση του εκ νέου προσδιορισμού της όποιας απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών, σε μεταγενέστερη φάση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνάντηση που έγινε πριν από την έναρξη του Εurogroup, κατεγράφη σημαντική πρόοδος σε σχέση με τους όρους για να καταστεί δυνατή η επιστροφή της τρόικας, όμως ο Πρόεδρος του Εurogroup επιφυλάχθηκε να δώσει μια οριστική απάντηση μετά το πέρας της συνάντησης των Υπουργών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, "θα συζητήσουμε την πρόοδο στο Εurogroup και θα αποφασίσουμε αν η πρόοδος είναι αρκετή". Σημείωσε δε πως "πάντα θα υπάρχουν εκλογές κάπου στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν θεωρεί ότι εξαιτίας των εκλογών τίθεται κάποιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ενώ ξεκαθάρισε πως "δεν τα κάνουμε όλα αυτά για να μην μετέχει το ΔΝΤ, αντιθέτως τα κάνουμε για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή του".

Τέλος, επαίνεσε την Ελλάδα για τον όγκο των μεταρρυθμίσεων που έχει εκτελέσει, εξηγώντας ότι "αν προσπαθούσαμε να κάνουμε το ίδιο στην Ολλανδία - φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση ταυτόχρονα - ξέρω ότι θα είχαμε πάρα πολλές δυσκολίες”.

Πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup και ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε ότι "η Ευρωζώνη πάει καλά, και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των δανειστών και σημειώνοντας ότι υπάρχει κοινή θέση από την πλευρά των θεσμών.

"Η χώρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το χρέος, σημαντικό είναι η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να καταλήξουμε, η Ελλάδα χρειάζεται πάντα λίγο περισσότερο απ’ όσο έχουμε υπολογίσει", σημείωσε.

Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Επίτροπος για θέματα οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει "καλή πρόοδο, σημειώνει θετική ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι υπεραποδίδουν, υπάρχει μεν ανεργία, συνεπώς είναι καθήκον μας να προχωρήσουμε". Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναμένει σήμερα έναν διάλογο "υψηλής ποιότητας" και επιθυμεί την άμεση επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα έτσι ώστε να υπάρχει μια "συνολική συμφωνία" στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

"Όπως είπα και στην Αθήνα, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να δουν επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας και ως Επιτροπή είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup σήμερα".

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι η Ελλάδα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πολλά πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι. "Είναι θετικό να ακούμε από τον Κλ. Ρέγκλινγκ ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρήματα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες", ανέφερε ο Σλοβάκος Υπουργός και τόνισε πως "έχουμε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Μπορώ να πω εκ πείρας ότι η Ελλάδα είναι ένα θέμα που θες να αποφύγεις στην προεκλογική καμπάνια".

"Σε ό,τι αφορά τους φίλους μας στο ΔΝΤ, μας αρέσουν και είναι καλό, φυσικά, να τους έχουμε μαζί μας. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω κανένα τίμημα για τη συμμετοχή τους, εγκρίνοντας ελάφρυνση χρέους του είδους που θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν χρειάζεται", κατέληξε ο Πέτερ Κάζιμιρ.

Πηγές πάντως αναφέρουν ότι πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή, η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα