Ούτε "ναι" ούτε "όχι" από Μαξίμου για την παρουσία Τσίπρα στη Διάσκεψη: Πάει Γενεύη ο Γιλντιρίμ(;)


Της Βούλας Μαλαίνου

Ούτε "ναι" ούτε "όχι" λέει η κυβέρνηση για τη μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Γενεύη. Κρατά κλειστά τα χαρτιά της ακόμα ως προς το αν θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός στην Πολυμερή Διάσκεψη, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους κκ. Αναστασιάδη, Ακιντζί και Γκουντέρες, ενώ οι σχετικές συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα καθυστερήσουν, θα ξεκινήσουν τελικά στις 6 ώρα Ελλάδος, αντί για 4 το μεσημέρι, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Αυτό

που παρουσιάζει πια ενδιαφέρον είναι το πώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επικοινώνησε πριν από λίγο στο breafing προς τους πολιτικούς συντάκτες τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας μάλιστα πλήρως τις χθεσινές πληροφορίες του pagenews.gr, που ήθελαν το Μαξίμου να αλλάζει επικοινωνιακή ρότα, επισημαίνοντας ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού δεν εξαρτάται από το τί θα κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Αθήνα έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να πάει στη Γενεύη, ώστε να λάβει μέρος στη διάσκεψη για το Κυπριακό, μόνο αν υπάρξει η πιθανότητα λύσης και όχι με βάση του ποιός θα εκπροσωπήσει την Τουρκία", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


"Έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο. Εκ μέρους μας δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία σε σχέση με την πολιτειακή της διάρθρωση. Αν αποφασίσει η Τουρκία να συμμετάσχει σε επίπεδο πρωθυπουργού αυτό αφορά τους ίδιους", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προς το παρόν επικρατεί μία σύγχυση γύρω από τη στάση του Ερντογάν, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει εξαρχής "τορπιλίσει" τη συμφωνία για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν θα δώσει το παρόν στην Πολυμερή και ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου, δίνοντας "πάσα" στον κ. Τσίπρα να ανοίξει "παράθυρο" και σε πιθανή δική του απουσία από τις "καυτές" διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, στη Γενεύη έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται "φως", σημειώνεται μερική πρόοδος. Η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να "διαβαστεί", ως συνολική λύση στο Κυπριακό. Εξάλλου, το στίγμα των συνομιλιών το έδωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Άιντε, δηλώνοντας πως "δεν χρειάζεται να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία για δημοψήφισμα". Όπως λένε οι πληροφορίες του pagenews.gr, το τοπίο σχετικά με το ποιοί πρωθυπουργοί θα πάνε Γενεύη, αναμένεται να "ξεθολώσει" αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Αν η πρόοδος στις κρίσιμες συνομιλίες προχωρήσει, τότε δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να αναχωρήσει αύριο, Παρασκευή, οπότε αναμένεται και να παραταθεί η διάρκεια της Πολυμερούς.

Την ίδια ώρα, το BBC μεταδίδει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ-προς έκπληξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών-θα μεταβεί τελικά στη Γενεύη. Πάντως, νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός ΕΕ της Τουρκίας είχε δηλώσει πως ο Γιλντιρίμ θα δώσει το παρόν στις σημερινές διαπραγματεύσεις, αν πάνε στη Γενεύη τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Τερέζα Μέι, η οποία είχε προαναγγείλει την απουσία της από την Πολυμερή. Αυτό, ενώ οι κκ. Τσίπρας και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή για τις εξελίξεις, ώστε να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.

Αν όντως ο Τούρκος πρωθυπουργός πάει στη Γενεύη, τότε θα ακολουθήσει η μετάβαση και του κ. Τσίπρα και της κυρίας Μέι, άρα η Διάσκεψη θα γίνει σε επίπεδο πρωθυπουργών. Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση πάντως η Πολυμερής θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, καθώς στη Γενεύη βρίσκονται από χθες οι κκ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου.

Εγγυήσεις και ασφάλεια στο τραπέζι

Στη σημερινή Πολυμερή, που θα ξεκινήσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Χθες, για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν χάρτες για το εδαφικό κεφάλαιο. Ωστόσο, ο χάρτης που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έκρυβε ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς κινήθηκε στο αναμενόμενο πλαίσιο (28,2% - 29,2%), χωρίς να περιλαμβάνει τη Μόρφου.

Ακριβώς επειδή ήταν "αναμενόμενο", ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης το χαρακτήρισε "μη ικανοποιητικό" και κατέθεσε σχεδόν αμέσως ενστάσεις.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δεν είναι σωστοί και αφετέρου ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της σημερινής Διάσκεψης.
Στο μεταξύ, το κλίμα χθες χάλασε και από διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων από κύκλους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Την Τρίτη, ήταν το έγγραφο με 24 σημεία στα οποία διαφωνούν οι δυο πλευρές στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Το έγγραφο ετοιμάσθηκε από τους διαπραγματευτές και δόθηκε στους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων με την έκκληση-προειδοποίηση να μην διαρρεύσει. Ωστόσο, διέρρευσε.

Την Τετάρτη, ακολούθησε ο χάρτης που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο οποίος επίσης διέρρευσε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε για "ανεύθυνες συμπεριφορές" που δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων.
Τέλος, ως προς το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, το οποίο «καίει», κάποια ζητήματα εκτιμάται πως είναι πολύ δύσκολο να λυθούν, ενώ για κάποια άλλα, που άπτονται στο ίδιο κεφάλαιο, διαφαίνεται προοπτική, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό.

Έφυγε και ο Γιούνκερ

Για Γενεύη, πάντως, αναχώρησε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.
Προφανώς και ο πρωθυπουργός έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου, γι΄αυτό και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΕ, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να βάλουν «πλάτη» στα «παζάρια».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας κατά τις χθεσινές τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον κ. Γιούνκερ, την κυρία Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε να αναδειχθεί μέσω της ΕΕ μία σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο ίδιος τους ζήτησε δε να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το ζήτημα τώρα είναι, κατά πόσο οι Ευρωπαίοι αρχηγοί θα κάνουν τον "διαιτητή" αφενός καθώς Βερολίνο και Άγκυρα βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα για το προσφυγικό και αφετέρου ενώ ο Ολάντ αποτελεί πια παρελθόν για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας και ο πολιτικός κλοιός γύρω από την καγκελάριο της Γερμανίας σφίγγει ασφυκτικά, μετά το «μακελειό» σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Το πολιτικό πρέσινγκ όμως είναι αφόρητα πιεστικό και για τον Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του πρωτοχρονιάτικου αιματοκυλίσματος στον Βόσπορο και μάλιστα ενώ ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος και θανάσιμα επικίνδυνος.

Ιστορική διάσκεψη

Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».



Συγκεκριμένα παρόντες είναι επίσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μονγκερίνι, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσ υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.



Στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη.

Η Διάσκεψη ξεκίνησε με ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ακολούθως μίλησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ακολούθησε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρότασή του για το σύμφωνο φιλίας. Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ακολούθως ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα